Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avusturya’da koalisyon için anlaşma sağlandı, yeni hükümet programı tartışma yarattı

Avusturya’da muhafazakâr Avusturya Halk Partisi (ÖVP) ve aşırı sağcı Özgürlükler Partisi (FPÖ), koalisyon kurma konusunda anlaşmaya vardı ve ÖVP Genel Başkanı Sebastian Kurz yemin ederek başbakanlık görevine başladı.

Ekim ayında düzenlenen genel seçimlerden birinci çıkan Dışişleri eski Bakanı Sebastian Kurz liderliğindeki ÖVP ve seçim sonuçlarına göre üçüncü parti konumuna yükselen Heinz-Christian Strache liderliğindeki FPÖ arasındaki koalisyon görüşmeleri iki ay sürdü. Görüşmelerde uzlaşmanın sağlanmasının ardından bakanlıkların da dağılımı belli oldu. İçişleri, dışişleri ve savunma gibi kilit bakanlık görevlerinin aşırı sağcı ve popülist FPÖ tarafından üstlenilmesi ise koalisyon görüşmelerinin sürpriz sonuçlarından biri olarak öne çıktı. Ayrıca yeni hükümette, 48 yaşındaki FPÖ lideri aşırı sağcı ve Neo-Nazi geçmişe sahip Strache de başbakan yardımcılığı görevini üstlendi. Yeni hükümette dışişleri bakanlığı görevine getirilen FPÖ’lü Ortadoğu uzmanı Karin Kneissl, İsrail’e yakın görüşleri ve Avrupa Birliği (AB) karşıtı tutumuyla tanınıyor. Kneissl, Türkiye ve AB arasındaki mülteci anlaşmasına getirdiği sert eleştirilerle de biliniyor. Bununla birlikte 180 sayfalık yeni koalisyon protokolünde, Avusturya’nın AB’den çıkışı anlamına gelen “Auxit”in söz konusu olmayacağı ifadesine de yer verildi.

Avusturya’nın yeni hükümetinde ÖVP’den sekiz, FPÖ’den ise altı bakan bulunuyor.

Yeni hükümetin programı da tartışmaları da beraberinde getirdi. Zira yeni hükümet programı; özellikle göç ve iltica konusunda, sığınmacılara yapılan maddi yardımların azaltılması, sınırların güçlendirilmesi, iltica başvurusunda bulunanların cep telefonları ve paralarına el konulması gibi daha sıkı düzenlemeler öngörüyor. Ayrıca yeni hükümet programında “AB, Türkiye ile üyelik müzakerelerini kesmeli” ifadesi de yer alıyor.

Öte yandan; bugün Cumhurbaşkanı Alexander van der Bellen tarafından kabul edilen ve göreve başlayan 31 yaşındaki ÖVP lideri ve başbakan Sebastian Kurz, Avrupa’nın en genç başbakanı oldu. 27 yaşında olduğu dönemde dışişleri bakanlığı görevine getirilen Kurz, 30 yaşındayken de ÖVP’nin liderliğine seçilmişti. Diğer taraftan, yeni başbakan Kurz’un Viyana’daki törende yemin ederek göreve başladığı saatlerde, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde sol gruplar bir protesto gösterisi düzenledi. “Naziler dışarı” sloganlarının atıldığı gösteriye 6 bin kişinin katıldığı belirtildi.

IMG_20171218_163708

Avusturya’da muhafazakârlar ve aşırı sağcılar arasında kurulan yeni koalisyon Fransız Libération gazetesinden Willem’in karikatürüne de konu oldu. Naziler’in simgesi “gamalı haç” şeklinde duran iki kişinin resmedildiği karikatürde, “Avusturya demokrasisi, biraz kendine özgü” deniliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.