Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times, dünyanın en güçlü 11 kadınını seçti

New York Times gazetesi, dünyanın en güçlü 11 kadınını seçti. 6. sırada yazar Aslı Erdoğan’a yer verilen listede, Pakistan’ın eski başbakanı Navaz Şerif’in kızı Meryem Navaz ilk sırada yer aldı. Haberde Navaz için “O babasının sağ koluydu ancak yolsuzluk suçlamaları hızlı yükselişini gölgeledi” ifadeleri kullanıldı.

Asli Erdogan

Yazar Aslı Erdoğan, kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Yayın Danışma Kurulu’nda yer aldığı gerekçesiyle, ‘örgüt üyesi olmak’ ve ‘devletin birliği ve ülkenin bütünlüğünü bozmak’ suçlamasıyla geçen yıl 19 Ağustos’ta tutuklanmış, altı aylık tutukluluğun ardından tahliye edilmişti.

Listede yer alan diğer dokuz isim şu şekilde:

Mana el Şerif

  1. Manal El Şerif

Aktivist Manal el Şerif’in, 2011 yılında Suudi Arabistan’da kadınların araba kullanma yasağına karşı başlattığı kampanya büyük ses getirmiş, geçen eylülde Kral Salman bin Abdülaziz el Suud’un yayınladığı kararnameyle ülkedeki söz konusu yasak kalkmıştı. Kararda önemli payı olduğu düşünülen El Şerif konuyla ilgili olarak «Suudi Arabistan bir daha asla eskisi gibi olmayacak » diye konuşmuştu.

Emma Morano

  1. Emma Morano

Geçtiğimiz nisan ayında hayatını kaybeden Emma Morano, Avrupa’nın en yaşlı insanıydı. Yaşamını İtalya’nın kuzeyindeki Verbania şehrinde geçirmiş olan Morano, uzun yaşamının sırrını yediği ‘çiğ yumurtalara ve kocasızlığa borçlu olduğunu’ söylemişti.

Margot Wallstrom

  1. Margot Wallström

İsveç Dışişleri Bakanı Wallstörm, sosyal medyada, cinsel tacize maruz kalmış olan ve sesini yükselten kişilerin sesini duyurduğu #MeToo kampanyasına,  20’li yaşlarında yaşadığı bir ilişkide cinsel şiddete maruz kaldığını açıklayarak destek vermişti.

Henda Ayari

  1. Henda Ayari 

Fransız yazar ve aktivist Henda Ayari,  ‘J’ai choisi d’être libre’ (Özgür Olmayı Seçtim) adlı kitabıyla adından söz ettirmişti. Kitabında gençliğinde katıldığı ve daha sonra koptuğu Selefi harekete sert eleştiriler yönelten Ayari, #MeToo  kampanyasına kendi tecrübesini anlatarak destek veren bir diğer isimdi. Ayari, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kampanyanın, daha önce adını açıkça söylemeye cesaret edemediği tacizcisini ifşa etmek için kendisine cesaret verdiğini söylemiş ve bu kişinin Oxford Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olan ünlü Mısırlı düşünür Tarık Ramazan olduğunu açıklamıştı.

Olive Yang

  1. Olive Yang

Yakınlarının ‘oğlan çocuğu gibi giyindiğini’ ve ‘erkek kardeşlerinin hoşlandığı kadınlara aşık olduğunu’ söylediği Olive Yang, 20’li yaşlarında, emrindeki 1000’e yakın silahlı milisle Burma’daki afyon yollarının denetimini ele geçirmişti. Soğuk Savaş döneminin ‘savaş lordlarından’ biri olarak anılan Yang, Çin Nasyonal Partisi Kuomintang’a karşı CIA tarafından desteklenmişti.

Letizia Battaglia

  1. Letizia Battaglia

İtalyan fotoğrafçı Letizia Battaglia, 1970 ve 80’li yıllarda Sicilya’da yerel bir gazete için muhabirlik yaptığı sırada Palermo’daki mafya savaşlarını fotoğrafladı. Battaglia’nın çekmiş olduğu, günümüzde tarihi belge niteliği taşıyan kareler bugün müze ve galerilerde sergileniyor.

Sinta Nuriyah

  1. Sinta Nuriya

2009’da ölen eski Endonezya Devlet Başkanı Abdurrahman Vahit’in eşi Sinta Nuriya, ülkesinde sıklıkla inançlar arası diyaloğa yönelik kampanyalar düzenliyor. Nuriya’nın aynı zamanda kız öğrenciler için geliştirdiği bir eğitim ağı da bulunuyor.

Yu Xiuhua

  1. Yu Xiuhua

Serebral palsi hastalığından muzdarip olan 41 yaşındaki Çinli şair Yu Xiuhua, yaşamını küçük bir çiftlikte geçirdi ve şiirlerinin çoğunu yer sehpasında yazdı. Haberde Xiuhua’nın « Yazmayı okumadan önce biliyordum » şeklindeki sözlerine yer verildi.

Alice Schwarzer

  1. Alice Schwarzer

Listede Meryem Navaz’ın hemen ardında feminist EMMA dergisinin kurucusu Alman aktivist Alice Schwarzer yer aldı. Schwarzer, ‘eski kafalı ve cinsiyetçi’ olarak tanımladığı Donald Trump’ın ABD Başkanı olması karşısında dehşete düşmüştü.  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.