Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gazeteciler için 2017 de yine kâbus gibi geçti

Paris merkezli basın özgürlüğü kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) 2017 raporunu açıkladı: Dünya genelinde bu yıl 65 medya mensubu öldürüldü, 326 gazeteci hapiste ve 54 gazeteci de rehin olarak tutuluyor. 

Suriye ve Meksika’nın gazeteciler için en ölümcül ülkeler olmaya devam ederken, 2017’de öldürülen kadın gazetecilerin sayısı ikiye katlandı.

RSF’in raporuna göre, öldürülen medya mensuplarının 50’si profesyonel gazeteci, 7’si yurttaş gazetecisi, 8’i de kameraman ya da çevirmen gibi medyanın diğer çalışanları.  İçlerinden 39’u doğrudan gazeteci oldukları için hedef alınarak öldürülmüş, 26’si ise hava saldırısı, topçu ateşi ya da intihar eylemi nedeniyle görev başındayken hayatını kaybetmiş.

2017’de bir önceki yıla oranla ölen gazetecisi sayısında yüzde 18’lik bir azalma var. Fakat, kadın gazeteciler özelinde aksine yüzde yüzlülk bir artış sözkonudu. 2016’da 5 kadın medya çalışanı hayatını kaybederken, 2017’de bu sayı, üstelik 8’i hedef seçilerek olmak üzere 10’a yükselmiş durumda.

Danimarka’da cinayete kurban giden İsveçli gazeteci Kim Wall, Malta’da aracına düzenlenen bombalı suikastle ölen Daphne Caruana Galizia, Hindistan’da evinin kapısında kurşun yağmuruna tutulan Gauri Lankesh ve Meksika’da otomobiline ateş açılması sonucu hayatını kaybeden Miroslava Breach Velducea, araştırmacı gazeteciliğin saygın temsilcileri olarak yolsuzlukların, siyasetçilerle suç şebekeleri arasındaki ilişkilerin, iktidarın yasadışı icraatının üzerine gitmelerinin bedelini canlarıyla ödeyen kadınlar olarak raporda öne çıkıyor.

RSF’in medya çalışanları için en ölümcül ülkeler listesinde savaşın dinmediği Suriye 12 ölümle ilk sırada. Onu 11 ölümle uyuşturucu kartelleri ve buna bağlı yolsuzlukların ülkesi olarak lanse edilen Meksika izliyor. Üçüncü sırada, 9 ölümle Afganistan var.  Onu da 8 ölümle Irak ve 4 ölümle Filipinler izliyor.

Gazeteciler mesleklerini yaptıkları için hapse atılmaya da devam ediyor. Uzun yıllardır muhalif medyası kalmayan Çin, 2017’yi çoğunu yurttaş gazetecileri ve blogger’ların oluşturduğu 52 kişiyi hapiste tutarak dünyanın en büyük gazeteci hapishanesi olarak tamamlıyor.

RSF’in raporunda Türkiye ise 43 kişi ile cezaevlerinde en çok profesyonel gazeteci bulunduran ülke konumunda. Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) de, geçtiğimiz hafta yayınladığı raporda Aralık 2017 itibariyla Türkiye’nin üst üste ikinci yıl “en fazla gazetecinin cezaevinde olduğu ülke” olduğunu vurgulamıştı.

Çin ve Türkiye’yi 24 tutuklu ile Suriye, 23 tutuklu ile İran ve 19 tutuklu ile bu yıl Mısır’ın önüne geçen Vietnam izliyor.

Halen rehin tutulan medya çalışanlarına gelince, 29 gazeteci Suriye’de, 12 gazeteci Yemen’de, 11 kişi Irak’ta ve 2 kişi de Ukrayna’da özgürlüğüne kavuşmayı bekliyor.

 

  

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.