Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya hapishanelerinde bir özgürlük çığlığı: “Babayla maç”

İtalyan bir sivil toplum kuruluşu olan BamibiniSenzasBarre,   mahkumlar ve çocukları arasında daha sağlıklı bir ilişki oluşturmak için İtalya hapishanelerinde futbol karşılaşmaları düzenliyor.

“Babayla Maç” olarak adlandırılan etkinlik, ülkedeki hapishanelerde bir anlığına da olsa mahkumların ve çocukların normal bir hayat yaşamasını sağlıyor. BambiniSenzasBarre,  mahkumlar ve çocukları arasındaki ilişkinin korunmasının insan hakkı olduğunu belirtiyor.

 

5 yaşındaki bir çocuk,  babasını futbol sahasında kovalıyor. Etraftaki diğer çocukların bağırışları ve haykırışları, hakemin ıslıkları gerçek bir oyun alanını andırıyor.  Bu oyun sayesinde kısa bir süreliğine de olsa demir parmaklıkları ve sessizce izleyen gardiyanları unutan çocuklar ve mahkumlar özgürlüğü hissediyorlar.

17PRISONSOCCERweb1-superJumbo

Bu ve benzeri sahneler bu ay İtalya’da 50’den fazla hapishanede yaşandı. BambiniSenzasBarre adlı kuruluşun başkanı  Lia Sacerdote bu çalışmayı tüm dünyaya yaymak istediklerini söylüyor;

“ Umarım bu etkinlikleri dünyadaki 193 ülkenin hapishanelerinde de görürüz.  Avrupa’daki tüm hapishanelerinde oyunlar düzenlenmesini öneriyorum. Bu çocuklar ötekileştiriliyor. Kendileriyle alakası olmayan şeyler için suçlu hissediyorlar.”

Mahkumlardan 45 yaşındaki Sebastiano Russo’nun küçük bir oğlu var. Russo ise 2015’ten beri yüksek güvenlikli Opera Hapishanesi’nde tutuklu. Rosso’nun eşi Rosa Bianca Cappelletti ise oğlunun ilk başta hapishaneyi “babasının evi” olarak, sonrasında ise “babasının kafesi” olarak gördüğünü söylüyor. Ayrıca babasını neden göremediğini sıkça sormaya devam ediyor. 

17PRISONSOCCERweb2-superJumbo

2026’ya kadar tutuklu olan Russo ise hislerini şu şekilde açıklıyor “ çocuklar geleceğe daha umutlu ve güçlü bir şekilde bakmamız için bize umut veriyorlar. Çocuklarım sayesinde nasıl bir insan olmak istediğimi görüyorum. “

2014’ten beri Opera Hapishanesinde tutuklu olan 39 yaşındaki Maurizio ise bu etkinlik hakkında şunları söylüyor: “Mahkumlar olarak biz de gerçekten hapishanenin nasıl bir şey olduğunu bilmiyoruz. Gerçek ceza aslında bize değil, bizi seven insanlara veriliyor.”

7 ve 13 yaşlarındaki çocuklarıyla futbol maçına katılan Maurizio, tıpkı tüm babalar gibi maç için şort ve çorap giydi. Dondurucu bir soğuk olduğunu söyleyen Maurizio, maç sayesinde biraz da olsa gerçek hayatını hissettiğini belirtiyor.

Maç sırasında  çocuklarıyla konuşan, yüzlerine bakan, beraber heyecanlanan mahkumlar ve eşler duygusal anlar yaşayarak sevildiklerini hissediyorlar. Oyun boyunca çocuklar ve babaları olarak ikiye ayrılan futbol takımları tribünlerdeki hayali fanlarına el sallarken  profesyonel oyuncular gibi oynuyorlar. Maçtan sonra ise kimi aileler oturup konuşma fırsatı bulurken, kimileri ise spor salonundaki diğer ekipmanlarla oynuyor.

Milan’daki maçtan bir gün sonra, yüksek güvenlikli Secondigliano Hapishanesinde de bir maç düzenlendi.  Amacı çocuklar ve babalarını bir araya getirmek olan oyunda kimi mahkumlar iyi birer futbolcu gibi oynarken, kimisi de eşlerini ve çocuklarını öpmek, onlara yakın olmak için maçı bıraktı. Birbirleriyle daha yakından vakit geçiren mahkumlar ve ailelerinin sevinçli hallerini ise  gardiyanlar uzaktan izledi ve karışmadı.

4.Partita-papà-CATANIA-720

Secondigliano Hapishanesinin müdür yardımcısı ; “ bu oyun, mahkumlar için dışarıdakiler gibi normal bir hayat yaşamanın fırsatı.“ diye değerlendiriyor.

Son yıllarda İtalyan hapishanelerindeki kötü koşullara rağmen, BambiniSenzasBarre sayesinde mahkumlar ve çocukları arasındaki ilişkiyi kolaylaşırmak için hapishanelerde çeşitli atölyeler ve eğitimler düzenleniyor.  Kuruluşun açıklamasına göre, babalarından uzakta büyüyen pek çok çocuk okulu bırakıyor, hapishaneye giriyor veya bir çok sosyal problemleri oluşuyor.  Örneğin, İtalya’da bir organize suç,  nesiller boyu devam edebiliyor. Bunu engellemek ve çocukları daha sağlıklı koşullarda büyütebilmek için babalarıyla yakın ve pozitif bir ilişki kurmalarının önemli olduğu söyleniyor. Kuruluşla beraber çalışan Psikiyatrist Martine Gallon ise, babaların, anneler etrafta olmadan sadece çocuklarla vakit geçirebilmeleri için çeşitli etkinikler düzenlediklerini belirtiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.