Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fransa Başbakanı’nın resmi ziyaret dönüşünde 350 bin euroya özel lüks uçak kiralaması tartışma yarattı

Fransız haber ajansı AFP’nin Başbakanlık kaynaklarından edindiği bilgiye göre; Fransa’nın denizaşırı topraklarından olan Güney Pasifik’teki Yeni-Calédonie’yi ziyaret eden  Fransa Başbakanı Édouard Philippe dönüş yolculuğunda seyahatin Tokyo-Paris bölümü için 350 bin euroya özel lüks uçak kiraladı. Başbakan’ın resmi ziyaret için özel lüks uçak kiralayıp devletin kasasından 350 bin euro harcaması da haliyle Fransızların tepkisini çekti.

AFP’nin haberine göre; Philippe’in Aralık ayı başındaki ziyaretinde, Yeni-Calédonie’den kalkan ve kendisi için tahsis edilmiş, Fransa hava kuvvetlerine ait A340 tipi uçağı teknik sebeplerle Japonya’nın başkenti Tokyo’ya indi. Bu durakta Başbakan Philippe ve beraberindeki heyet, Aero Vision firmasından kiralanan 100 kişilik lüks donanımlı uçağa geçerek Paris yolculuğuna devam etti. Normalde hava kuvvetlerinin uçağıyla 9:30’da Paris’e ulaşması beklenen Fransa Başbakanı, kiralanan yeni uçak sayesinde Paris’e iki saat daha erken vardı. Tabii ki söz konusu uçağın Başbakan ve beraberindeki heyete iki saat kazandırmasının yanı sıra daha konforlu ve lüks bir uçak olması da Philippe’i eleştirenlerin asıl savı.

“Sabah 8’deki Bakanlar Kurulu toplantısında yetişmek için”

AFP’nin haberi sonrasında gelen tepkiler üzerine, Başbakanlık kaynakları tarafından, “hava kuvvetlerine ait uçakta business class’ın olmadığı” aktarıldı. Aynı zamanda eski uçağın gece uçuş için uygun olmadığı savunuldu.

Öte yandan aynı gün Cezayir’e gidecek Emmanuel Macron’un sabah 8’de gerçekleştireceği Bakanlar Kurulu’na yetişmek için böyle bir karar alındığı da aktarıldı. Fransa’da Cumhurbaşkanı’nın yurtdışına çıktığı zamanlarda Başbakan’ın ülkede bulunması gerekiyor.

Philippe: “Başbakan’ı taşımak karmaşık ve pahalı bir iş”

Tartışmalara ilişkin olarak bugün Fransa RTL radyosuna demeç veren Philippe, bu tercihin nedenini uzun uzun anlatı. Lüks uçak tercihi ve 350 bin euro harcanması ile ilgili hiçbir tereddütü ya da pişmanlığı olmayan Philippe şöyle dedi: “Başbakan ya da Cumhurbaşkanı’nın ulaşımı söz konusu olduğunda harcanan meblağlar gerçekten oldukça yüksek oluyor. Başbakanlık görevine getirildiğimde bu meblağlar beni de çok şaşırtmıştı. Başbakan’ı taşımak karmaşık ve pahalı bir iş. Fransız vatandaşlarının buna şaşırmasını ve bunu sorgulamasını tamamen anlayışla karşılıyorum.”

Başbakanlık’tan konuyla ilgili yapılan açıklamada ayrıca Edouard Philippe’in seyahat ücretinin bir önceki Başbakan Manuel Valls’ın aynı bölgeye gerçekleştirdiği seyahate göre yüzde 30 daha ucuz olduğuna da dikkat çekildi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.