Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Danimarka, BM’nin mülteci yerleştirme kotasını kabul etmeyecek

Danimarka, parlamentodan Çarşamba günü geçen ve hükümete her sene ülkeye kaç mülteci alınacağına karar verme yetkisi tanıyan kanundan sonra, artık Birleşmiş Milletler’in yeniden yerleştirme programı kapsamında otomatik olarak mülteci kabul etmeyecek.

Danimarka, 1989 yılından beri her sene Birleşmiş Milletler’in seçtiği 500 sığınmacıyı ülkeye kabul ediyordu. Ancak 2015 yılında 20 bine yakın iltica başvurusuyla sonuçlanan Avrupa’daki göçmen krizinin ardından, artık “kota” üzerinden mülteci kabul etmemeye karar verdi.

Yeni kanun, Birleşmiş Milletler yeniden yerleştirme programı kapsamında her yıl ülkeye kaç mülteci alınacağına karar verme yetkisini Göç ve Uyum Bakanlığı’na veriyor. Buna göre, artık “istisnai durumlar” dışında ülkeye her yıl en fazla 500 mülteci kabul edilecek.

Muhalefetteki Sosyal-Liberal Parti, BM programından çekilmenin büyük sayıda mülteci kabul eden diğer ülkelerin üzerindeki baskıyı arttıracağını söyledi.

(Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Inger Stojberg)
(Danimarka Göç ve Uyum Bakanı Inger Stojberg)

Göç ve Uyum Bakanı Inger Stojberg, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Ne kadar mülteci ve göçmenin sığınmak isteyeceğini öngörmek çok zor, buraya gelenlerin entegrasyonunun da zor olabileceğini biliyoruz.”

Geçen yıl Danimarka’ya 6 binden fazla kişi iltica başvurusunda bulunmuş, bu başvuruların 3 binden fazlası Ocak ve Kasım ayları arasında yapılmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.