Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

KHK ile nişastalı şekercilere gün doğdu

696 Sayılı kararname ile Şeker Kurumu ve Şeker Kurumu’na ait olan bütün yetkiler Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı devredildi. Şeker Kurumu sektöre ilişkin kota düzenlemesi ile nişastalı şeker üretimine kısıtlama getiriyordu. Bu yetkinin bakanlığa devredilmesiyle kota konusunda daha kolay artışlar olabilecek.

Avrupa’da yüzde 2, Türkiye’de yüzde 10

Avrupa’da nişasta bazlı şeker üretimi % 2, Türkiye’de ise eleştirilere rağmen % 10. Doğal yoldan üretilen şekere göre nişastalı şeker üretimi, özellikle büyük üreticilerin maliyet  daha düşük olduğu için tercih ettikleri bir yöntem. Son KHK ile, nişastalı şeker üretimi konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilendirildi.

Ali Ekber Yıldırım: Kota artık daha kolay artacak

Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım, Şeker Kurumu’nun oluşturulmasıyla beraber kurumun nişasta bazlı şeker üretimini gündeme aldığını ve Avrupa’da %2 gibi çok düşük olan nişasta bazlı şeker üretimi kotasının Türkiye’de %10 gibi yüksek bir orandan uygulandığını ve koalisyon döneminden bu yana bütün hükümetler tarafından arttırılarak devam ettiğini söyledi. Ekber’e göre, Şeker Kurumu’na ait tüm yetkilerin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na devrinden sonra nişasta bazlı şeker üreticilerinin daha kolay kota arttırabilecek.

Şeker Kurumu Nedir?

Türkiye’deki üretilen şekere ait kotayı belirlemek, fiyat, arz talep dengesini ve spekülatif etkileri de göze alarak şeker ticaretine ilişkin kuralların tümünü düzenleyen kurum zaten bir süredir işlevsiz haldeydi. Kurum bünyesinde bulunan kuruluna uzun süredir atama yapılmadığı için fiilen kapalı halde bulunuyordu. Kemal Derviş’in Ekonomi Bakanlığı yaptığı koalisyon hükümeti döneminde oluşturulan ‘’Şeker Yasası’’ ile 15 günde oluşturulan ve işleve konan Şeker Kurumu’nun varlığı 696. KHK ile resmen sonlandırıldı. Resmi Gazete’de yayımlanan KHK’lar ile Şeker Kurumu’nun yanı sıra Alkol Piyasası Denetleme Kurumu (APDK) da kapatıldı.

Ali Ekber Yıldırım’ın konuya ilişkin değerlendirmeleri şu şekilde:

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.