Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Peru’nun eski diktatörü Fujimori, sağlık sorunları sebebiyle serbest bırakıldı

Peru Devlet Başkanı Pedro Pablo Kuczynski, insan haklarına karşı işlediği suçlar nedeniyle 25 yıl hapis cezasına çarptırılan eski devlet başkanı Alberto Fujimori’yi sağlık sorunları olduğu gerekçesiyle affetti. Karar Fujimori yanlılarını memnun ederken, Fujimori karşıtları protesto gösterileri düzenledi.

1990-2000 yılları arasında Peru devlet başkanlığı yapan ve 2000 yılında iktidarı kaybetmesinin ardından ülkesinden kaçan Japonya asıllı Alberto Fujimori, 2007 yılında Şili’de tutuklanıp Peru’ya iade edilmişti. Görev yaptığı sürede, 25 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulup yargılanan Fujimori, bunların yanında rüşvet ve zimmetine para geçirmekten de suçlu bulunmuş ve 2009 yılında 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Doktorların “tedavi edilemez şekilde rahatsız” olduğu yönündeki raporlarını dikkate alan mevcut devlet başkanı Kuczynski, “insani nedenlerden ötürü” 79 yaşındaki Fujimori’yi affettiğini ve serbest bırakılmasına karar verdiğini açıkladı. Fujimori, cumartesi gününden bu yana hastanede gözetim altında tutuluyor.

Kuczynski’nin Noel arifesinde yaptığı af açıklaması ülkede protesto gösterilerine neden oldu. Başkent Lima’daki San Martin Meydanı’nda toplanan göstericiler arasında, özellikle yakınlarını Fujimori’nin işlediği insan hakları ihlallerine kurban verenlerin yakınları Kuczynski’ye öfkeliydi. Kararı protesto etmek için Kuczynski’nin partisinden iki milletvekili istifa ederken, İngiliz The Guardian gazetesi, bakanlar arasında da ilerleyen günlerde istifalar olabileceğini yazdı.

Diğer taraftan Fujimori yanlıları da, eski devlet başkanının yattığı hastanenin önünde sevinç gösterilerinde bulundu. Fujimori’nin oğlu Kenji Fujimori bir tweet paylaşarak, “bu asil davranışından” ötürü Fujimori ailesi olarak Kucyzinski’ye ömürboyu minnettar kalacaklarını” dile getirdi. Fujimori’nin kızı ve muhalefetteki Halk Partisi lideri Keiko Fujimori ise babasının tedavi altında olduğu hastanenin önünde yaptığı açıklamada, on yıldır özgürlüğünden yoksun olan babasının nihayet serbest olduğunu söyledi ve “sonunda adalet yerini buldu” dedi.

Kucyznski’nin kararı kendisi hakkında bazı iddiaları da gündeme getirdi. Latin Amerika tarihinin en büyük yolsuzluk suçlamasının merkezinde bulunan Brezilyalı inşaat ve petrol şirketi Odebrecht ile olan kuşkulu bağlantılarından dolayı Kuczynski hakkında geçtiğimiz perşembe günü, Peru Kongresi’nde azil istemiyle bir oylama düzenlenmişti. Ancak Kongre’de muhalefet partisi konumunda olan ve Fujimori’nin kızının liderliğini yaptığı Halk Partisi’nin; aralarında Fujimori’nin oğlu Kenji Fujimori’nin de olduğu bazı milletvekillerinin verdiği red oylarıyla beklenmeyen bir şekilde azlin aleyhinde karar çıkmıştı. Böylece bir yandan Fujimori’nin oğlu ve kızı arasında siyasi anlaşmazlık iddiaları güçlenirken, diğer yandan Alberto Fujimori’nin affedilmesi kararının, oylamanın hemen sonrasına denk gelmesi, Kucyznski’nin görevde kalmanın “diyetini ödediği” şeklinde yorumlanmasına neden oldu.

Halk Partisi lideri Keiko Fujimori, 2011 ve 2016 yılındaki devlet başkanlığı seçimlerinde Kuczyinki’ye karşı az farklarla kaybetmişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.