Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Son sekiz ayda 2111 asker zehirlendi: “Temel sorun özelleştirme”

Gaziantep’te bulunan 106. Topçu Alay Komutanlığında görevli askerlerin 70’i dün akşam yemeğinin ardından rahatsızlandı. Son sekiz ay içerisinde toplam 2111 asker zehirlendi. CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer temel sorunun özelleştirme olduğunu söyledi.

Sekiz ay içerisinde 9 farklı yerde 2111 asker zehirlendi. Manisa’da Er Hüsnü Özel ise zehirlenmeden dolayı hayatını kaybetti. Gaziantep’teki zehirlenmenin ardından Milli Savunma Bakanı Canikli’nin talimatıyla, inceleme ve soruşturma başlatıldı.

‘Gıda işinden hiç anlamam ama bana bu işi verdiler’

CHP Milletvekili Tur Yıldız Biçer son 8 ay içerisinde gerçekleşen zehirlenmelere dair “Askeriyenin GATA’dan yetiştirdiği teknisyen veya gıda mühendisler gıda denetimini yapıyorlardı. Ama özelleştirmelerden sonra özel laboratuvarların yaptığı tetkikler kabul edilmeye başlandı. Artık yetişmiş elemanlar yapmıyor. Zaten Manisa’daki zehirlenmeden sonra tutuklanan subaylardan birisi ‘gıda işinden hiç anlamam ama bana bu işi verdiler’ demişti” diye konuştu. Biçer yapılması gerekenin eski sisteme dönmek olduğunu belirtti.

Son 8 aydaki asker zehirlenmeleri:

23 Mayıs’ta Manisa’da er Hüsnü Özel’in ölümüne, 1048 askerin de hastanelik olmasına neden olan zehirlenme askerlerin zehirlenmesini gündeme taşıyan ilk olay olmuştu.

27 Mayıs’ta Kırkağaç Jandarma Komando Er Eğitim Alayında zehirlenme olayı yaşanmış, 70 asker hastaneye kaldırılmıştı.

18 Haziran’da da 1’inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı General Seyfettin Çalbatur Kışlası’nda  Manisa’da 731 askerin zehirlenmesinin ardından komutanlık yemek şirketiyle sözleşmeyi feshettiklerini açıkladı. Öte yandan yemek şirketinin 21 çalışanı da gözaltına alındı. 

Manisa’da askerlerin gıda zehirlenmesine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame kabul edildi. Aralarında şirket sahibi ve askeri personellerin de bulunduğu 35 kişi hakkında “suç taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak, görevi ihmal” suçundan 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. Hazırlanan hindi etinin 26 saat bekletildikten sonra yemekhaneye gönderildiği tespit edildi.

11 Haziran: Diyarbakır’da, 7’inci Kolordu Komutanlığı’na bağlı Bakım Merkez Komutanlığı’nda iftardan sonra zehirlenme belirtileri gösteren 25 asker hastaneye kaldırıldı.

20 Haziran: Kastamonu 5’inci Jandarma Eğitim Alay Komutanlığı’nda ikisi uzman çavuş, 38 askerde iftardan sonra mide bulantısı ve kusma şikayetleri oluştu.

25 Haziran: Bursa’nın Büyükorhan ilçesindeki Jandarma Komutanlığı’nda görevli 10 asker, akşam yemeğinden sonra rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Askerler serum verilmesinin ardından tekrar birliklerine gönderildi

26-29 Haziran: 26-29 Haziran arasında Muğla’nın Marmaris ilçesinde 87 asker zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı.birlik dışarıdan yemek alımı yapmazken askerler tedavi edildikten sonra taburcu edildi.

14 Ağustos: Sivas 5’inci Piyade Er Eğitim Komutanlığı’nda 31 asker öğle saatlerinde karın ağrısı rahatsızlığı şikayetiyle hastaneye başvurdu. Sivas Valiliği 5’inci Piyade Er Eğitim ve Tugay Komutanlığında meyve suyundan zehirlendiği iddia edildi.

26 Aralık: Gaziantep’te bulunan 106. Topçu Alay Komutanlığında görevli askerlerin 70’i akşam yemeğinin ardından rahatsızlandı.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.