Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Albert Einstein’ın Royal Albert Hall’deki Nazi karşıtı konuşması (1933-Türkçe Altyazılı)

Albert Einstein (1879-1955), 3 Ekim 1933 yılında Londra’da Royal Albert Hall’de yaptığı bu konuşmada Avrupa’daki krize dair korkusundan bahsediyor.

Çevirdiğim kesitte konuşmanın sadece çok ufak bir kısmı var. Tamamına dair bir kayıt bulamadım, ama aşağıya ekleyeceğim iki paragraflık bir kısmını buldum ki, bu paragrafın bir bölümü de videoda mevcut zaten.

“Entelektüel ve bireysel özgürlüğü bastırma tehdidinde bulunan güçlere karşı direnmek istiyorsak, neyin tehlikede olduğunu ve atalarımızın zorlu mücadelelerin ardından bizim için kazandığı özgürlüğe karşı ne borçlu olduğumuzu açıkça önümüze koymalıyız.

Özgürlük olmadıkça ne Shakespeare, ne Goethe, ne Newton, ne Pasteur ne de Lister var olabilir. İnsanlar için rahat evler, demiryolları, telgraflar, salgın hastalıklara karşı korumalar, ucuz kitaplar, kültür ve sanat zevki söz konusu olmazdı. İnsanları, yaşamın önemli gerekliliklerini üretmek için harcadığı devasa emeklerden kurtaran makineler olmazdı. Çoğu insan tıpkı Asya’nın antik despotizmi altındaki gibi köleleştirilmiş bir yaşam sürerlerdi. Özgür olan ve yaşamı değerli kılacak icatlar ve entelektüel işler üretenler yalnızca insanlardır.”
Ümid Gurbanov

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.