Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Çin çevreyi korumadığını düşündüğü 18 bin yetkiliye ceza vermeyi planlıyor

Çin yetkililerine göre 2016’dan beri 18 bin yetkili, çevreyi koruma adına ya yetersiz kaldı ya da önlem almadı.

Ekonomik büyümeyle birlikte son 30 yıldır çevre kirliliği anlamında endişe verici bir seviyeye ulaşan Çin, Şubat 2016’dan beri çevre kirliliği konusunda çevre müfettişlerini konuyu incelemeleri için görevlendiriyor.  Çin’in Çevre Başmüfettişi Liu Changgen, yetersiz kalan yetkililerin büyük çoğunluğunun yerel yöneticiler olduğunu açıkladı.

Changgen, “Bir sonraki adımda, çevre kirliliği konusunda geçmişe yönelik ihmalde bulunan kişileri tespit edip, görevini ihmal eden üst düzey yetkilileri de belirleyeceğiz” dedi.

Çin’in en çok sanayileşmiş bölgelerinden Shandong’da bulunan 20 bin şirkete çevre kirliliğine sebep oldukları ve önlem almadıkları gerekçesiyle 15 milyon doların üzerinde ceza kesildi.

Yerel yetkililerden ekonomik büyüme için gereken adımları atmaları ve aynı zamanda çevre kirliliğine karşı önlem almaları bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başmüfettiş Changgen, “Çevre kirliliğini önleme anlamında görevini ihmal eden veya yetersiz kalan yetkililerin bilgilerinin bulunduğu belgeler, gerekli mercilerce değerlendirilip, verilmesi gereken cezalar verilecek” dedi ve ekledi: “Çevre kirliliğinin önlenmesi adına gerçekleşen bu teftişlerin aniden esmeye başlayan bir rüzgâr gibi kısa sürmeyeceğini söyleyebilirim, bu rüzgârı sürekli hissettirmemiz gerekiyor.”

Toplamda 143 sayfa uzunluğundaki mücadele planına göre Çevre Bakanlığı, havada bulunan PM2.5 isimli partikülün yoğunluğunun 2018 sonuna kadar yüzde 15 düşürmeyi planlıyor. Aynı zamanda şu an Pekin’de PM2.5 partikülünün atmosfer yoğunluğu yaklaşık 60 mikrogram seviyelerine ulaştı. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bu sayının 10 mikrogram seviyesini geçmemesi gerekiyor.

Özellikle hava kirliliğini önlemek adına Çin’in kuzey kısımlarımda doğalgaza geçilmesi de üzerinde çalışılan önlemler arasında.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.