Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Snowden’ın yeni uygulaması “casus” yakalıyor

Eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden’ın tasarladığı “Haven” adlı yeni uygulama, Android işlemcili telefonları birer ev güvenlik sistemine çeviriyor.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Ajansı’nın (NSA) gizli dinleme faaliyetlerini ortaya çıkardığından beri ülkesine dönemeyen ve 2013 yılından bu yana Moskova’da sürgünde yaşayan Edward Snowden, dijital aygıtlar için fiziksel güvenlik sağlamayı amaçlayan bir uygulama geliştirdi.

“Haven” (sığınak) adlı uygulama, Android işlemcili telefonları, boş bir odada bırakıldığı takdirde ortam dinlemesi yapabilen, her türlü ses, görüntü ve hareketi algılayabilen birer güvenlik sistemine dönüştürüyor. Uygulama telefondaki ışık ve ses sensörlerinden faydalanarak, birinin odaya girmesi durumunda ses ve görüntü kaydı almaya başlıyor. Bu sayede telefonu kullanan kişi odada olmadığı zaman neler olup bittiğini, telefonun aldığı kayıtlar aracılığıyla öğrenebiliyor.

Hedef kitle gazeteciler ve insan hakları savunucuları

Snowden, 2016 yılında Freedom of the Press Foundation’ın (Basın Özgürlüğü Vakfı) direktörlüğünü üstlendiğinden beri güvenlik araçları geliştiren bir grup yazılımcıyla beraber çalışıyor. Freedom of the Press Foundation, ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğünü desteklemek amacıyla, San Fransisco merkezli dijital hak savunu örgütü Electronic Frontier Foundation’a (Elektronik Sınırlar Vakfı) bağlı olarak 2012 yılında kurulan ve kâr amacı gütmeyen bir kuruluş. Haven uygulaması ise, Freedom of the Press Foundation ve güvenlik odaklı farklı bir kâr amacı gütmeyen grup olan Guardian Project’ten bir grup yazılımcının beraber çalışarak ortaya çıkardığı bir uygulama. Uygulamanın beta sürümüne Google Play Store’dan ulaşmak mümkün.

Freedom of the Press Foundation’ın uygulamayı duyurmak için internet sitesinde 22 Aralık’ta yayınladığı basın bildirisinde, Haven’ın özellikle gazeteciler ve insan hakları savunucuları için tasarlandırdığı belirtiliyor. Bildiride, şu ifadelere yer veriliyor:

“Düşmanca bir yabancı ülke ortamında çalışan bir gazeteci olduğunuzu ve güvenlik güçlerinin otel odanıza girerek kişisel eşyalarınızı ve bilgisayarınızı karıştırdığını hayal edin. Haven, standart bir akıllı telefonun sensörlerini (kamera, mikrofon, jiroskop, ivmeölçer, ortam ışığı, USB vb.) kullanarak  ortamdaki değişiklikleri algılar ve siz orada değilken birinin odanıza girmesi veya aygıtlarınızı kurcalaması durumunda size haber verir.”

“Hain kahya” problemi

Wired dergisinin 22 Aralık tarihli haberine göre, akıllı telefon bazlı bir alarm sistemi geliştirme fikri ilk kez Freedom of the Press Foundation yönetim kurulu üyesi ve The Intercept haber platformunda teknoloji uzmanı Micah Lee’nin aklına gelmiş. Lee bu fikri 2017 yılının başında Snowden’la paylaşarak, siber güvenlik sektöründe “hain kahya” saldırısı olarak bilinen probleme, yani dijital güvenliğin sağlanmasının yeterli olmadığı durumlara çözüm üretmeyi hedeflemiş.  Hain kahya problemine göre, şahsi bir telefon veya bilgisayarın dijital güvenliği için çözümler geliştirmek mümkün olsa da, bu aygıtlara fiziksel erişimi olan üçüncü kişilerden gelen hacker saldırılarını durdurmak çok zor.

Habere göre, dijital güvenliğin sağlanması için fiziksel alanların da güvenli kılınmasının önemine dikkat çeken Snowden, uygulamayla ilgili şunları aktarıyor: “Herhangi bir otel odasına beraberinizde götürebildiğiniz bir bekçi köpeğiniz olduğunu ve odada olmadığınız zamanlarda köpeğinizi odada bırakabildiğinizi hayal edin. Aynı zamanda bu köpeğin olup biten her şeye tanıklık edecek ve kaydını tutacak kadar akıllı olduğunu da hayal edin. Buradaki ana fikir, etrafınızdaki fiziksel alanların güvenilir olmasını sağlamak.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.