Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ukrayna hükümeti ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında 380 savaş tutuklusunun takasına başlandı

Ukrayna hükümeti ile Rusya destekli ayrılıkçılar arasında tutuklu takasına başlandı. Toplam 380 savaş tutuklusunun değiş-tokuş edileceği anlaşma kapsamında Ukrayna 306, ayrılıkçılar ise 74 kişiyi serbest bırakıyor.

Dün başlayan tutuklu takasında şu ana kadar ayrılıkçıların elinde tuttuğu Donetsk ve Luhansk bölgelerindeki 74 tutuklu karşılığında 230 kişi serbest bırakıldı.

2

Fransız haber ajansı AFP, 15 kişiden oluşan Ukraynalı ilk  grubun otobüslerle Kiev’in kontrolünde bulunan Ukrayna’nın doğusundaki Gorlivka kentine ulaştığını duyurdu. Takas, ayrılıkçıların kalesi olarak tanımlanan Donetsk’in 40 kilometre kuzeydoğusundaki Gorlivka kentindeki kontrol noktasında yapıldı.

Ukrayna hükümeti ve ayrılıkçılar arasında bugüne kadar böyle geniş kapsamlı tutuklu değişimi yapılmamıştı. Takas için Ukrayna, Rusya ve AGİT Kasım ayında anlaşmıştı. Söz konusu takas, taraflar arasında 2015 yılında imzalanan Minsk Anlaşması kapsamında gerçekleştiriliyor. Ukrayna hükümeti ile ayrılıkçılar geçen hafta Rus Ortodoks Kilisesi’nin arabuluculuğunda takas anlaşmasına varmıştı. Rus-Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill, Pazartesi günü Rus yanlısı ayrılıkçıların liderleriyle Moskova’daki Danilov manastırında yaptığı görüşmeden sonra takas işlemlerinin başlayacağını duyurmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko da, sosyal medya hesabından 74 rehinenin evlerine döndüğünü açıkladı. Poroşenko, “İnsanlarımızı evlerine geri getirmekten daha önemli bir şey yok” dedi.

Takas kapsamında serbest bırakılan tutuklular arasında casusluk ve vatan hainliği ile suçlanan gazeteciler, aktivistler ve bloggerlar da bulunuyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.