Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

UNICEF: “2017, çocuklar için kabus gibi bir yıldı”

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2017 yılının savaş bölgelerinde yaşayan çocuklar için ‘kabus gibi bir yıl’ olduğunu ve çocukların giderek daha fazla intihar eylemcisi ve canlı kalkanı olarak kullanıldığını açıkladı.

UNICEF’in raporuna göre, 2017 yılında çocuklar tecavüz, zorla evlilik, kaçırılma ve köleleştirme gibi uygulamalara maruz kaldı ve çatışma bölgelerinde yaşayan yaklaşık 27 milyon çocuk okulu bırakmak zorunda kaldı.

UNICEF Acil Durum Programları Direktörü Manuel Fontaine konuyla ilgili şunları kaydetti: “Çocuklar ev, okul ve oyun alanlarında saldırıya ve acımasız bir şiddete maruz bırakılıyor. Bu saldırılar her yıl ilerlemeye devam ederken hissizleşemeyiz. Bu olanların ‘yeni normalimiz’ olmasına izin veremeyiz.”

Çocukları etkileyen savaşların büyük bir kısmı Afrika’daki uzun süren çatışmalarda meydana gelirken; Irak, Suriye, Yemen, Nijerya, Güney Sudan ve Myanmar da çocukların savaşın ortasına çekildiği ülkeler arasında yer aldı.

Radikal gruplar tarafından kaçırılan bazı çocuklar, serbest bırakıldıktan sonra güvenlik güçleri tarafından tekrar istismara uğruyor. Diğerleri ise savaşın (gıdasızlık, hastalık ve su kıtlığı gibi) dolaylı etkilerine maruz kalıyor.

UNICEF, çatışmalardaki tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka saygı göstermeleri ve çocuk haklarına yönelik ihlallere derhal son vermeleri çağrısında bulundu.

Aynı zamanda Papa Francis de, geleneksel Noel mesajında savaş bölgelerindeki çocukların durumuna dikkat çekti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.