Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Haşdi Şabi bünyesindeki Ezidi milislere intikam suçlaması: 52 sivil öldürüldü

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), son yayınladığı raporunda Irak ordusuna bağlı Haşdi Şabi bünyesindeki Ezidi milisleri Imteyvit aşiretinden 52 sivili katledilmesinden sorumlu tuttu. Raporda, maktullerin yakınlarının Haziran 2017’de HRW’ye verdikleri bilgiye göre IŞİD ve Haşdi Şabi arasındaki savaştan kaçan Imteyvit aşiretine bağlı sekiz aileden aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 52 kişinin Ezidi milislerce önce tutuklandığı sonra da öldürüldüğü belirtildi.

Sincar direniş tugayındaki Ezidi savaşçılardan biri
Sincar direniş tugayındaki Ezidi savaşçılardan biri

2016 Aralık ayında Irak ordusuna bağlı olarak kurulan Haşdi Şabi’ye, bir ay içinde Laliş ve Ezidhan tugaylarıyla dahil olan Ezidiler, IŞİD’e karşı savaşta etkin bir rol oynamaya başladılar. HRW’nin raporuna göre Laliş ve Ezidhan tugaylarından iki yetkili söz konusu katliamı doğruladı. Aynı kişiler, Inteyvit ve Cahaş kabilelerine mensup kişilerin özellikle 2014 yılında IŞİD’in Ezidilere karşı istismar ve katliamlarına destek verdiklerini ve kendilerine, Sincar’a geri dönmeleri durumunda öldürecekleri uyarısı yapıldığını hatırlattı.

“IŞİD’le olan savaş sona ererken, Irak güvenlik güçleri olası misilleme operasyonlarını engellemeye ve hukukun üstünlüğünü tesis etmeye odaklanmalı” diyen HRW Ortadoğu Yardımcı Direktörü Lama Fakih, geçmişte Ezidilere karşı yapılan katliamların bugün Ezidi milislere diğer gruplara saldırma hakkı vermediğini vurguladı. Ayrıca Fakih, Irak’taki silahlı gruplara geçmişte IŞİD’le birlikte olduğu gerekçesiyle istedikleri topluluğa saldırmaya başlamasının hukukun üstünlüğüne büyük bir zarar verdiğini ekleyerek Irak yargısına bu konuyu araştırma ve sorumluları cezalandırma çağrısında bulundu.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.