Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Mısır’daki Ölüler Şehri’nde aileler mezarlıklarda yaşıyor

Normal evlerde yaşayamadıkları için, Kahire’deki bazı aileler kentin mezarlıklarında ölüler arasında yaşıyor.

Kahire’de “Ölüler Şehri” olarak tanınan alanda mezarlıklar, hayatlarını mümkün olduğunca normal yaşamak isteyen kalıcı sakinlerle dolu. Üç çocuk annesi Sabreen, “Başlangıçta burada yaşamak çok zor görünüyordu, ancak bir süre sonra alışmış oluyorsun. Bazen öldüğümüzü ama hâlâ gömülmedigimizi hissediyorum” dedi.

Bir mezarlıkta doğumuş olan Sabreen’nin kocası Sayed al-Araby, çocuklarının, babaları ve dedeleri gibi hayatlarını ölüler arasında geçireceklerinden korkuyor.

Al-Araby’nin oğlu, Ahmed, MEE’nin muhabirine atıfta bulunarak, “Bizim durumumuzu tanıtmak için birçok kişi gelip fotoğraf çekiyor ve ifadelerimizi topluyor, ama sonra hiçbir şey olmuyor. Siz de bize yardım etmeyeceksiniz”, dedi.

Bazı sakinler mezarların bakımıyla meşgul oluyorlar, diğerleri ise satıcı olarak ve farklı hizmetler sunarak çalışıyorlar.

A woman carries her baby in front of her home at the El'Arafa necropolis, a cemetery located in the City of the Dead, in Cairo March 25, 2014. People live and work amongst the dead in the 4-mile-long cemetery, which consists of tombs and mausoleums. While some reside in the area to be closer to their ancient heritage, others were forced to move here from central Cairo due to increased urbanization since the 1950s, or for work opportunities. The poorest live in a slum area in the City of the Dead. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: SOCIETY POVERTY)
A woman carries her baby in front of her home at the El’Arafa necropolis, a cemetery located in the City of the Dead, in Cairo March 25, 2014. People live and work amongst the dead in the 4-mile-long cemetery, which consists of tombs and mausoleums. While some reside in the area to be closer to their ancient heritage, others were forced to move here from central Cairo due to increased urbanization since the 1950s, or for work opportunities. The poorest live in a slum area in the City of the Dead. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT – Tags: SOCIETY POVERTY)

Ölüleri onurlandırmak için, maddi durumu iyi olan Mısırlı aileler genellikle en az bir oda içeren mezarlar satın alırlar. Bu mezarlar aile üyelerine bir dinlenme alanı sağlamak ve hafta sonlarında ya da dini vesilelerle ölen yakınlarını ziyaret etmeleri için tasarlandı.

Mısır’ın Ulusal İstatistik Ajansı 2008 yılında Kahire’nin mezarlıklarında neredeyse 1,5 milyon insanın yaşadığını belirtti. Eylül 2017’de ise, Kamu Mobilizasyon ve İstatistik Ajansı (CAPMAS) Mısır’in mezarlıklarında yaşayan insanlar için kesin bir akam olmadığını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.