Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tuncay Beşikçi: “Devlet önce şüphelendi, sonra ikna oldu ve Bylock’taki kumpası ortaya çıkardık”

Bylock’ta kumpasın ortaya çıkmasının ardından tahliyeler sürüyor. Ayrıca tahliye edilen mağdurların yeni bir KHK ile işlerine geri döneceği açıklandı. Bylock’a yapılan yönlendirmeyi ortaya çıkaranlardan Adli Bilişim Uzmanı Tuncay Beşikçi, çalışmayı yürütürken karşılaştığı zorlukları, savcılığın bakış açısını ve bundan sonra neler olabileceğini değerlendirdi.

Beşikçi, çalışmada binlerce telefonun incelendiğini ve kumpasın çok daha geç ortaya çıkabileceğine değindi. Beşikçi ayrıca “Devlet doğal olarak ilk anda şüpheyle yaklaştı. Biz de biraz risk aldık, ilk başta bizi de FETÖ’cü ilan etme durumları vardı. Savcılıkla yapılan ilk toplantıda elimizde tek bir telefondan başka bir delil yoktu. Ancak daha sonra devlet de bize çok yardımcı oldu. Onlarsız yapamazdık” dedi.

Savcılığa ilk gidildiğinde yetkililerle toplantının oldukça iyi geçtiğini belirten Beşikçi, “Görüşmeden sonra Türkiye’nin her yerinden insan bilgilerini gönderdi. Veri geldikçe kıble, namaz uygulamaları tespit edildi. Devletin niyeti de ‘masum varsa çıksın’ gibiydi. Çok yardımları dokundu. Sonuçta biz BTK’daki veriye ulaşamıyorduk. Biz sadece mağdurlardan veri alıp inceleme yapabiliyorduk. Sanki deprem olmuş enkazdan molozları tek tek çekerek altta kalan o mağdurları çıkardık bir ekip olarak. Koray Peksayar, Ali Aktaş gibi isimlerle birlikte yaptık, basından sizin gibi çok desteği olan kuruluşlar da oldu” diye konuştu.

‘Başka bir şey de çıkabilir’

Tuncay Beşikçi bundan sonrası için de açıklamalarda bulunurken “Şu anda diğer mağdurlardan da ‘ben şu programı kullanmıştım bu programda olabilir mi’ gibi sorular geliyor. Henüz başka türlü programlardan yönlendirme yapıldığına dair veri yok ama başka şeyler olabilir, çıkmayacak diye bir şey yok. FETÖ her şeyi yapabilir sonuçta” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.