Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hamaney, İran’daki olayları yorumladı: “Yabancı düşmanlarımızın işi”

İran’daki protestolar 6. gününde. İran’ın dini lideri Hamaney, 28 Aralık’tan bu yana süren eylemler hakkında bugün ilk kez açıklamalarda bulundu. Hamaney, “İran’ın yabancı düşmanları ülkede karışıklık çıkarttı. Ülkede savaş çıkarmak istiyorlar. Para, silah ve istihbarat ile destekliyorlar. dedi.

Ayrıca, ülkede yaşanan eylemler hakkında “doğru zamanda” ulusa sesleneceğini ifade etti.

21 eylemci hayatını kaybetti, 450’yi aşkın gözaltı var

28 Aralık günü İran’ın Meşhed kentinde başlayan protesto gösterileri 6.gününde devam ediyor. İran’ın kuzeydoğusunda bulunan ve ikinci büyük kenti olan Meşhed’e başlayan protestolar, başkent Tahran’da dahil olmak üzere ülkenin bir çok kentine sıçradı. Protestolara binlerce kişi katıldı. AP’nin haberine göre, eylemlerde bugüne kadar 450 kişi gözaltına alındı ve en az 21 kişinin eylemler esnasında öldüğü iddia ediliyor.

Eylemlerin başladığı şehir olan Meşhed ise, şiiliğin en önemli merkezlerinden biri olduğu için muhafazakar bir kent. Bir süredir, hayat pahalılığı, ekonomik gidişat nedeni ile eylemler yapılmaktaydı. Protestoları tetikleyen sebepler arasında ise, yüksek enflasyon ve işsizlik olarak gösteriliyor. İran’da yıllık resmi rakamlara göre işsizlik yüzde 12,4’ü bulmuş durumda. 

Cumhurbaşkanı Ruhani, ekonomik durumun batılı devletler ile yapılan nükleer anlaşmalar neticesinde düzeleceğini söylüyordu.

“Ruhani’ye ölüm!” ve “Diktatöre ölüm!” sloganları atılıyor

Meşhed’e başlayan protestolar bir süre sonra İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi hedef almaya başladı. Eylemcilerin sloganları arasında “Ruhani’ye ölüm” “Hamaney’e ölüm” gibi sözler vardı. Ekonomik sebeplerle ortaya çıkan eylemler, hükümete yönelik baskıya dönüştü yorumları yapıldı. Muhafazakar Meşhed’e ve Kum kentinde Ruhani karşıtı siyasi gruplar olduğu biliniyor.

Eylemlerin İran’ın çeşitli kentlerine yayılmasıyla beraber, daha geniş kitleler gösterilere dahil oldu. Tahran Üniversitesindeki eylemlerde İran’ın dini lideri Hamaney aleyhinde sloganlar atılırken, bazı eylemciler 1979’dan bu yana iktidarda olan İslami rejimi hedef alan sloganlar kullandı. İsfahan şehrinde İslam devrimi ile devrilen lider Şah Pehlevi’yi öven sloganlar atıldı, Veliaht prens Rıza Pehlevi ise twitter üzerinden eylemcilere destek verdiğini açıkladı.

Ruhani: “Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı”

Cumhurbaşkanı Ruhani ise, pazartesi günü yaptığı açıklamada her eylemcinin yurt dışından emir almadığını belirtti. “Bir grup insan da fikirlerini ve sorunlarını aktarmak için sokağa çıktı” açıklamasını yapan Ruhani, eylemlerin bir tehdit olarak değil, İran halkının sorunlarını görmek için bir fırsat olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Ali Şamhani ise, gerçekleşen eylemlerin arkasında üç devletin bulunduğunu iddia etti ve “İran’daki durumla ilgili etiketler ve mesajlar ABD, İngiltere ve Suudi Arabistan’dan geliyor. Durumla ilgili sosyal medya ağlarında yaşanan şey, İran halkına karşı bir vekalet savaşıdır” açıklamasında bulundu.

ABD başkanı Donald Trump ise eylemlerin üçüncü gününde, İran’da değişim vakti geldi diyerek bir twit paylaşarak eylemcilere destek verdiğini ve dünyanın takipte olduğunu belirten açıklamalarda bulundu.

Trump twitterdan yaptığı açıklamada, “Rejimin yolsuzluklarından ve ülkenin varlığını yurt dışında terörizme harcamasından bıkmış olan İran vatandaşlarının barışçıl protestolarıyla ilgili bilgiler geliyor. İran yönetimi, kendini ifade hakkı da dahil kendi halkının haklarına saygı göstermelidir. Dünya bu süreci izliyor.”

İran’da yaşanan olaylara dair Rusya Dışişleri’nden yapılan yazılı açıklamada, olayların İran’ın iç meselesi olduğu vurgulandı. “İran’da ki durumu istikrarsızlaştırabilecek dış müdahaleler kabul edilemez.” ifadesine yer verildi.

Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel yaptığı yazılı açıklamada, İran’da yaşanan olayların endişe verici olduğu açıklamasında bulundu. Tutuklu eylemcilerin durumundan ve eylemlerde ölenlerin sayısının artması nedeniyle endişeli olduklarını belirtti.

İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson ise  “Protestocuların gündeme getirdiği önemli sorunlarla ilgili anlamlı ve meşru bir tartışma olması gerektiğine inanıyoruz ve İranlı yetkililerin buna izin vermesini bekliyoruz.” açıklamasını yaptı ve İngiltere’nin İran’da yaşanan gelişmeleri yakından takip edeceğini söyledi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, İran’daki eylemcileri “Kahramanlar” olarak nitelendirdi. Yaptığı açıklamada  “Bugün İran Cumhurbaşkanı Ruhani’nin, İsrail’in gösterilerin arkasında olduğu yönündeki açıklamalarını duydum. Bu sadece bir yalan değil aynı zamanda gülünç de. İran rejimi düştüğünde, İranlılar ile İsrailliler samimi dostlar olacaklardır. İran halkının özgürlük yolundaki bu mücadelesinde başarılı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.