Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Trump’tan Pakistan’a teröre destek suçlaması

ABD Başkanı Donald Trump yeni yılın ilk Twitter mesajında Pakistan’ı teröre destek vermek, ABD’nin Afganistan’da mücadele ettiği militanlara güvenli bir alan oluşturmakla suçladı ve ABD’nin Pakistan’a yaklaşık 15 yıldır yaptığı maddi yardımların amacına ulaşmadığını belirtti.

Trump’ın Twitter mesajının ardından bugün, İslamabad’da Trump’ın mesajına odaklanılan bir Ulusal Güvenlik Komitesi toplandı. Pakistan cephesinden konuyla ilgili ilk yanıtlar yine Twitter üzerinden geldi.

Pakistan Savunma Bakanı Khurram Dastgir-Khan, Pakistan’ın ABD’nin teröre karşı müttefiki olarak El-Kaide’ye karşı verilen mücadelede ABD’ye 16 yıldan fazladır askeri anlamda ve entelektüel işbirliği alanlarında destek verdiğini, ABD’nin ise buna hakaretle ve güvensizlik ithamlarıyla karşılık verdiğini belirtti.

Pakistan Dışişleri Bakanı Khawaja Muhammad Asif de Trump’ın mesajına Twitter üzerinden cevap verdi.  Asif mesajında “gerçeklikle kurgu arasında farklılık olduğunu” belirtti. Bununla birlikte Asif, Geo Television’a verdiği röportajda; ABD’nin yaptığı maddi yardımların dökümünün detaylı bir biçimde kamusal alanda sunulabileceğini belirtti. Pakistan’ın halihazırda sınırlarında teröre karşı mücadele ettiğini belirten Asif, daha fazla bir şey yapmayacaklarını ve bu sebeple Trump’ın, Pakistan’ın terörle mücadelesi hususunda ABD’nin beklentilerinin karşılanmaması gerekçesiyle yaptığı çıkışın bir önem arz etmediğini belirtti.

İngiliz gazetesi Guardian’ın haberine göre, ABD ile Pakistan arasında yeni yılın ilk günlerinde Twitter üzerinden kendini gösteren gerginlik, Trump’ın aralık ayında açıkladığı Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin bir parçası olan “kazanmak için dövüş” stratejisine dayanıyor.  ABD tarafından Aralık 2017’de yayımlanan Ulusal Güvenlik Stratejisi’nin “Bölgesel Bağlamda Strateji” başlığının, Güney ve Orta Asya kısmında ABD’nin Pakistan içinden yönetilen ulusötesi terörist grupların tehdidi ile yüz yüze olduğundan ve Pakistan’ın terörizme karşı çabalarında yoğunlaşması gerektiğinden bahsedilmişti. Ayrıca, Pakistan’ın terörle mücadelede kararlı bir tutumla harekete geçmesi hususunda ısrarcı olunacağı vurgulanmıştı.

Dönemin Pakistan Başbakanı Navaz Şerif, Donald Trump ABD Başkanı olduğu dönemde tebriklerini iletmek için Trump ile bir telefon konuşması gerçekleştirmişti. Trump’ın bu konuşmadaki dostane tavrı ve Pakistan halkını öven tutumu ile bugün Twitter üzerinden yaptığı paylaşım karşılaştırıldığında, ABD-Pakistan ilişkilerinin hızla gerginleştiği dikkat çekiyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.