Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya’da Nefret Söylemi Yasası, aşırı sağ parti yöneticisinin sosyal medya hesaplarını kapattı

Almanya’daki aşırı sağ parti Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) Genel Başkan Yardımcısı Beatrix von Storch, Köln Polisi’nin Arapça yeni yıl mesajını nefret içeren söylemlerle eleştirince Twitter hesabı askıya alındı. Storch, Twitter hesabının askıya alınması üzerine Facebook üzerinden yorumlarına devam etti. Storch’un Facebook hesabı ise, Alman Ceza Yasası uyarınca kapatıldı. Stroch’un hesabının kapatılmasına yol açan yasa geçtiğimiz yaz aylarında çıkmış, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren de daha katı bir şekilde uygulanmaya başlamıştı. Yasanın uygulandığı ilk popüler isim Almanya İçin Alternatif Partisi (AfD) Genel Başkan Yardımcısı Beatrix von Storch oldu. Almanya’da geçtiğimiz aylarda tartışmalara neden olan yasa sosyal medya şirketlerinin açıkça yasadışı olan, nefret söylemi ya da yalan haber barındıran içerikleri 24 saat içinde kaldırmalarını öngörüyor. Ağ Yaptırım Yasası olarak adlandırılan yasa (NetzDG); Facebook, Twitter gibi sosyal medya devlerine nefret söylemi suçları, olası terör propagandası ve yalan haberleri yeterince denetlemedikleri taktirde büyük para cezaları da öngörüyor.

Screen Shot 2018-01-03 at 18.08.08

Yasaya uymayan sosyal medya şirketlerine para cezası

Yasa tasarısı Haziran 2017’de kabine tarafından onaylandı. Yasa tasarısının kabine tarafından onaylanmasının akabinde Almanya’da Haziran 2017’de 36 kişi nefret söylemi suçu ile göz altına alındı. Ağ Yaptırım Yasası Ekim 2016’da yürürlüğe girmekle birlikte, sosyal medya sitelerine, 2018 başına kadar kendilerini NetzDG’ye hazırlamaları için süre verildi. Facebook, Twitter, Youtube, Flickr, Reddit, Tumblr gibi sosyal medya sitelerine yönelik olarak çıkarılan Ağ Yaptırım Yasası’na (NetzDG) göre, sosyal medya siteleri nefret söylemi içeren haberleri ya da paylaşımları yasanın yürürlüğe girmesinden itibaren 24 saat içerisinde kaldırmak zorunda. Direkt olarak ırkçılıkla ilgili içeriğe sahip paylaşımlar dışında tartışmalı çeşitli paylaşımların seçilmesi ve sitelerden kaldırılması için ise konunun muhatabı sitelere en çok 7 günlük bir zaman verildi. Kanuna uyulmaması durumunda ise sosyal medya siteleri 5 milyon eurodan 50 milyon euroya kadar para cezası almakla karşıya karşıya kalabilir.

Yasa ifade özgürlüğü tartışması yarattı

Ağ Yaptırım Yasası ile ilgili çeşitli tartışmalar yaşandı. Tartışmaların bir kısmı bu yasanın ifade özgürlüğünü ve bireylerin internet üzerinden iletişimini sınırlandıracağı üzerineydi. Yasa, teknoloji şirketleri ve ifade özgürlüğü konusunda çalışmalar yürüten organizasyonlar açısından da tartışma yarattı. Yasa ile ilgili çıkan tartışmalara karşı Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, “bunun bir sınırlama olmadığını, aksine ifade özgürlüğünün sağlanması için bir gereklilik olduğunu” ve “herkesin kendi fikrini herhangi bir kısıtlama ve tehdit olmadan özgürce ifade edebileceğini temin ettiklerini” belirtti. Maas, ayrıca Ağ Yaptırım Yasası ile ilgili 2 Ocak 2018’de yaptığı açıklamada “sosyal iletişim ağlarındaki baskıyı arttırmak zorunda olduklarını” ifade etti. Nazizm’e övgünün ve Holokost’un olumlanmasının yasak olduğu Almanya’da sosyal medya platformlarında nelerin yayınlanabileceği ve bunlardan kimin sorumlu olduğu kritik bir tartışma. Böyle bir yasanın çıkarılmasının altında yatan sebep büyük oranda Almanya’da son yıllarda sayıları artan mültecilere yönelik yükselen zenofobik (yabancı düşmanı) ve ırkçı tepkiler.

Screen Shot 2018-01-03 at 18.14.43

Facebook sözcüsü: Yasa ile hayal kırıklığına uğradık

Ağ Yaptırım Yasası’nın muhatabı olan sosyal medya devlerinden yasa ile ilgili çeşitli açıklamalar geldi. Facebook’un Avrupa Kamu Siyasası Başkanı Richard Allan, kendi platformlarında nefret söylemi suçları ile ilgili mücadele ettiklerini belirtti. Ayrıca bunun süreçle olacak bir iş olduğunu ifade etti. Facebook sözcülerinden Klaus Gorny ise, Alman hükümetinin çıkardığı yasa ile ilgili hayal kırıklığına uğradıklarını, Facebook olarak nefret söylemi suçuyla ilgili açık kurallara sahip olduklarını ve kendi sosyal medya alanlarında bunu engellemek için çalıştıklarını ifade etti. Ayrıca Aralık 2016’da Facebook, Google ve Microsoft gibi şirketler yaptıkları açıklamada, internet üzerinden terörist propagandanın yayılmasına karşı mücadele ettiklerini ve Avrupa Birliği’nin online ortamda nefret söylemi suçunun yayılmasının önüne geçmek için çıkardığı davranış kodları metnine riayet ettiklerini belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.