Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alkollü içeceklere ÖTV artışı

Maliye Bakanlığı, alkollü içecekler üzerindeki özel tüketim vergisini (ÖTV) yüzde 7,1 oranında arttırdı.

Yurt içi üretici fiyat endeksine (Yİ-ÜFE) göre güncellenen ÖTV ile, alkollü içeceklerin asgari maktu vergi tutarı yüzde 7,1 oranında artırıldı. Tütün ve sigara ürünlerinin vergisinde ise herhangi bir artış yapılmadı.

Buna göre, litrelik rakının vergi yükü en az 6 lira 2 kuruş arttı. Yeni zamlarla 70’lik rakının vergisinde de en az 4,2 lira artış oldu.

Yeni düzenlemeyle bira, cin, votka ve şarap üzerindeki ÖTV’de arttırıldı. Buna göre 50’lik bir şişe bira üzerinde en az otuz kuruşluk artış oldu.

Yapılan ÖTV zammı ile en az zam tutarları şu şekilde:

70’lik rakı 4,21 TL

50’lik rakı 3 TL

35’lik rakı 1,9 TL

50 cc bira 0,30 TL

Üretici ve dağıtıcı şirketler, vergi artışını satış fiyatlarına ne kadar yansıtılacağına kendileri karar verecekler.

Bingöl: ’’Tıraş köpüğünde yüzde 6,7 olan ÖTV’yi elmasta, pırlantada sıfır yaptığınızda ‘ben lüks tüketimi vergilendiriyorum’ diyemezsiniz’’.

Vergi uzmanı Ozan Bingöl ile ÖTV üzerine konuştuk. Sağlığa zararlı maddelerin ve lüks tüketimin vergilendirilmesi amacıyla getirilen ÖTV’nin, temel ihtiyaçlar üzerinde de uygulandığının altını çizen Bingöl, kanunun amacından saptığını söyledi. Ozan Bingöl ile söyleşimizi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.