Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alman Mühendisliği + Türk Yeteneği = Cenk Tosun

Cenk Tosun’un uzun süredir konuşulan transferi konusunda Beşiktaş ile Everton anlaştı. İngiliz ekibi, 27 milyon euroya Cenk Tosun’u renklerine kattı. Beşiktaş Başkanı Fikret Orman, İngiltere’ye giderek Everton’lı yetkililerle bir araya geldi. Teklife son hali verildi ve golcü oyuncunun transferi sonuçlandı.

C3cOXXIWQAA6UIv

7 Haziran 1991’de Almanya’nın Wetzlar kentinde bir Türk ailenin çocuğu olarak doğan Cenk, 6 yaşında önce amatör bir türk takımı olan Ataspor Wetzlar ardından Eintracht Frankfurt alt yapısında oynamaya başladı.
Eintracht Frankfurt alt yapısında yeşerirken Alman U-16 milli takımına seçildi ve U-21’e kadar Alman milli kadrosunda yer aldı. 2008’de henüz 17 yaşındayken Eintracht Frankfurt II takımında A takıma yükseldi. Alman 4. Ligi olan Regionalliga’da 3. olan takımında 2 maç forma giydi. 2009-10 sezonunda Bundesliga’nın son haftasında Frankfurt formasıyla  olan 16 dakikalık performansı Cenk’in  ilk ve son Bundesliga maçı oldu. Bir sonraki sezon A takımla çalışmış olsa da kadroda asla yer verilmedi ve 2. Takıma gönderildi. Burada 13 maçta 11 gollük performansıyla dikkatleri üzerine çekti.
2010-11 sezonunda başarılı grafiğine rağmen A takımda şans bulamaması üzerine ara transfer döneminde Türkiye’ye gelmek istedi.

Talipleri arasında İstanbul takımları da varken o daha çok forma şansı bulabileceği Gaziantepspor’u tercih etti.

cenkantep

Gaziantep’te olduğu sure boyunca performans grafiği sürekli artan Cenk, 2013 -14 ara transfer döneminde ‘Sezon sonu Beşiktaş’a bedelsiz transfer olmak üzere’’ 5 yıllık sözleşme imzaladı.  Sezon sonunda Beşiktaş’a transferi kesinleşen Cenk, sezonun geri kalanında Gaziantepspor formasıyla performans grafiğini bozmadan sahada mücadele etti. Cenk Tosun, Gaziantepspor’la 122 maça çıktı 44 gol 23 asist yaparak 67 gole doğrudan etki etti.

Beşiktaş’a geldiğinde Cenk için işler değişti. Geldiği takımın as oyuncusuyken, burada forma için kendini ispatlaması gerekiyordu. Cenk ilk sezonunda fırsat bulduğu 28 maçta 9 gol attı. Cenk sonraki yıllarda istatistik oyuncusu olmaya devam etti ve artan grafiğini zirveye taşıdı. 2015-16 sezonunda takımıyla Spor Toto Süper Lig ve Ziraat Türkiye Kupasını kazanırken, hem Süper Lig hem de Türkiye Kupası Gol Kralı oldu. Bir sonraki sezonda ise takımının şampiyonluktaki en önemli isimlerindendi. Cenk Tosun Beşiktaş forması giydiği 3.5 sezonda 125 maçta 54 gol 11 asist ile takımının 65 golüne doğrudan etki etti.

cenk-tosun-a-35-milyon-euro-10555969

Everton’a transferi kesinleştikten sonra, Everton teknik patron Sam Allardyce; ‘’ Uzun zamandır takip ettiğimiz bir oyuncuydu. O yaş grubunda o kalitede bir santrafora ihtiyacımız vardı. Umarım Cenk, Everton’da başarılı olur’’ yorumunda bulundu. Ayrıca Cenk Tosun 27 milyon euro’luk bonservis bedeli ile Türk kulüplerinden yurt dışına en yüksek bedelle transfer olan futbolcu ünvanını elde etti.

https://www.youtube.com/watch?v=l_9c1lkxg14

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.