Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bülent Şık: “Pahalı etin nedeni Avrupa ırkı hayvanlar”

Et ithalatı Türkiye’nin dış ilişkilerinde önemli bir unsur olmaya başladı. 5 Ocak 2018’de Fransa’da mevkidaşı Emmanuel Macron ile ortak basın toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu ülkeden de et ithal edileceğini açıkladı. Gıda mühendisi Bülent Şık’a göre Türkiye’de et fiyatlarının artmasının nedeni Anadolu coğrafyasına uygun ırkların yetiştirilmemesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Fransa ziyaretinde, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Türkiye’ye 5 bin 700 ton et satışı gerçekleştiriyoruz, bu ülkemiz sığır yetiştiricileri için güzel bir fırsat” sözlerinin ardında Fransa’dan da et ithal edileceği gündeme oturdu. Rusya, Sırbistan, Sudan gibi ülkelerden sonra Fransa’dan da Türkiye tarımsal ürün ithal edecek.

 Et Fiyatları Neden Arttı?

Gıda Mühendisi Bülent Şık, Türkiye’deki et fiyatlarının artmasının sebebinin, tarımdaki genel gerilemenin bir yansıması olduğunu, sadece ette değil hububat üretiminde de azalma olduğunu ve fiyatların arttığını ifade ediyor. Türkiye’de üretim yapan çiftçinin üçte ikisinin küçük aile çiftçiliği şeklinde üretim yaptığını buna rağmen küçük çiftçiyi koruyacak önlemlerin son yıllarda tamamen ortadan kalktığını, gerekli desteklerin yapılmamasının da et ve bitkisel ürünlerin fiyatının artmasının arkasındaki neden olduğunu vurguluyor.

Çöküşün Nedeni Avrupa’dan İthal Edilen Kültür Irklar

Şık, büyükbaş hayvancılık politikasındaki çöküşü ise, Anadolu bozkır coğrafyasına uygun büyükbaş hayvanların seçilmesi yerine, Avrupa’nın yüksek süt ve et verimi için kültür ırklarının ithal edilmesi olarak açıklıyor. Türkiye’deki büyükbaş hayvanların %82’sinin Avrupa’dan ithal kültür ırkları olduğunu belirten Şık, bu hayvanların beslenmesinin maliyetli olduğunu söylüyor. Bülent Şık, bu hayvanların soya ve mısır gibi bitkisel ürünlerle beslenmesi gerektiğini bunun da muazzam bir maliyet yarattığını ve bu politikada kazananın küçük çiftçi değil, büyük tarım şirketleri olduğunu sözlerine ekliyor.

Piyasadaki et fiyatlarının ucuzlaması için yapılan bu hamleler, kamuoyunda ‘’ucuz et güvenli ve sağlık mıdır?’’ sorusunu da beraberinde getirdi. Soruyu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba bir gazeteye verdiği röportajda şöyle yanıtladı:

Benim şüphem yok. Bakın binlerce insanız. Herkes sizin kadar başarılı olabilir mi ya da dürüst. Ben dürüst bir hekimim ama bütün hekimler dürüsttür diyebilir misiniz. Arada dürüst olmayanlar çıkabilir. Ama mümkün olduğu kadar riski sıfıra indirmek bizim görevimizdir. Arada kaçan olabilir, bu burada da olabilir, yurt dışında da olabilir.

Bülent Şık ile yapılan söyleşiyi aşağıda dinleyebilirsiniz.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.