Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriye’de yakalanan 36 yaşındaki Fransız IŞİD yöneticisi Thomas Barnouin: “Çok pişmanım”

Üç yıl boyunca IŞİD’de üst düzey görevlerde rol alan 36 yaşındaki Fransız Thomas Barnouin, 17 Aralık’ta Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafından tutuklanmıştı. Özellikle Fransa basının büyük bir ilgi gösterdiği Barnouin’in sorgu videosu yayınlandı. Fransa’dayken 18 yaşında Müslüman olan Barnouin, nasıl cihatçı olduğunu, Suriye’ye nasıl geçtiğini, IŞİD içerisinde neler yaptığını ve nasıl yakalandığını anlatıyor.

Thomas Barnouin’in Fransa’dan Rakka’ya uzanan öyküsü

1981 yılında Fransa’nın güneyindeki Albi şehrinde doğan Barnouin, 1999 yılında Müslümanlığı seçmiş ve Abdelhakim adını almış. Onu Müslümanlığa davet edense 1973 yılında Fransa’ya gelip on yıl sonra Fransa vatandaşı olan ve “Beyaz Emir” olarak bilinen IŞİD’e birçok cihatçı sağlamasıyla ünlü Olivier Corel. Corel’in kurduğu ve Barnouin’in de içinde bulunduğu “Artigat Hücresi” içerisinde 2015’teki Paris saldırılarının faillerinden Fabien Clain’in yanı sıra Toulouse saldırısını yapan Muhammed Merah da bulunuyor.

Fransa’da tarih ve Arap dili ve edebiyatı okuyan Barnouin, 2003-2006 yılları arasında Suudi Arabistan’da Medine Üniversitesi’nde eğitimine devam etmiş. Kendi ifadesine göre 2005 yılında “Suudi Arabistanlı bir vaizin etkisiyle cihatçı öğretiyi seçen” Barnouin, cihat için karısı ve iki çocuğuyla Suudi Arabistan’dan Ürdün’e oradan da Suriye’ye geçmiş. Burada yakalanıp Fransa’ya iade edilen Barnouin, 2009 yılında Paris Mahkemesi tarafından yargılanıp suçlu bulunmuş ve burada 3 yıl hapis yatmış.

Barnouin’in anlattıklarına göre, hapisten çıkmasından sonra birtakım kişiler evine gelip Suriye’de yeni bir “İslam Devleti” kurulduğunu anlatıp, Barnouin’i Suriye’ye gitmeye ikna etmiş. Böylece, 2014 yılında İspanya’dan İstanbul’a uçakla gelen Barnouin, İstanbul’dan Antakya’ya, oradan da Suriye’ye geçmiş. “Türkiye’deyken ve sınırı geçerken hiçbir zorlukla karşılaşmadığını” söyleyen Barnouin, Suriye’de bulunduğu dönemde uzun süre Rakka’da kalmış ve savaşmış.

“Hayal kırıklığına uğradım, IŞİD’e katıldığım için pişmanım”

Zaman içerisinde “IŞİD’in yanlışlarını fark ettiğini” söyleyen Barnouin, örgütün bazı uygulamalarına ve yöntemlerine karşı çıktığı için 2017 yılının Ağustos ayında IŞİD güvenlik güçleri tarafından tutuklanmış ve 105 gün hapis yatmış.

Barnouin, IŞİD için şöyle diyor: “IŞİD’de ne mahkeme, ne suç isnat etmek, ne yargılamak, hiçbir şey yok. Seni hapse tıkıveriyorlar.”

Geçtiğimiz Aralık ayında yanındaki iki Fransız arkadaşı Thomas Collange ve Romain Garnier ile birlikte IŞİD’den kaçmaya karar veren Barnouin, 17 Aralık günü SDG güvenlik güçleri tarafından yakalanmış.

Barnouin, IŞİD’e dair hayal kırıklığını ise şu sözlerle ifade ediyor: “IŞİD’in bazı istihbarat servislerince kurulduğunu düşünüyorum. IŞİD’dekiler dürüst değil, hepsi suçlu. Petrol ve para için savaşıyorlar. Bunları sonradan anladım, hayal kırıklığına uğradım. IŞİD’e katıldığım için pişmanım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.