Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni Soğuk Savaş mı geliyor? ABD, Rusya’yı engellemek için nükleer silah geliştirmeyi planıyor

ABD yönetimi, nükleer silahların kullanımına dair kısıtlamaları hafifletmeyi ve “kullanılabilir”, daha düşük seviyeli yeni nükleer başlıklar geliştirmeyi hedefliyor.

Guardian’ın haberine göre, Obama yönetiminde ABD silahlarının kontrolünden sorumlu üst düzey bir yetkili olan Jon Wolfsthal, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon tarafından hazırlanan yeni nükleer program hakkında yeni bilgiler verdi. Wolfsthal’un söylediklerine göre, Pentagon’un yeni planı, Rusya’nın Doğu Avrupa’da taktiksel savaş başlıklarını kullanmasını önleme amacı taşıyor.

Bu kararın diğer bir önemli noktasıysa, Obama yönetiminin ABD savunmasında nükleer silahlarının rolünü azaltmaya yönelik politikasını bozması.

Uzmanlar, bu kararın “yeni bir Soğuk Savaşı” ateşlemesi ihtimaline işaret ediyor.

Yeni Nükleer Pozisyon (NPR) başlıklı değerlendirme, ABD’nin hangi durumlarda nükleer silah kullanabileceği ile ilgili de yeni sınırlar getiriyor. Bu değerlendirmeye göre; “nükleer silahla gerçekleşmese dahi kitlesel ölümler yaratan, kritik önemdeki tesisleri hedef alan veya nükleer tesisleri hedef alan saldırılara karşı nükleer silah kullanılabileceği” belirtiliyor.

Bu değerlendirmenin, Ocak ayı sonunda Donald Trump’ın yıllık Kongre konuşmasından sonra yayımlanması bekleniyor.

Silah kontrolü için kampanya yürüten kişiler ise, “daha kullanılabilir nükleer silahlar” konusunun endişe verici olduğunu söylüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.