Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

CIA’den, 23 yaşındaki Ürdün Kralı Hüseyin’e 1959’daki ABD gezisi sırasında çöpçatanlık hizmeti

ABD Başkanı John F. Kennedy’nin 1963 yılında uğradığı suikast ile ilgili CIA belgelerinin gizliliği kaldırıldı. Kamuoyuyla paylaşılan belgelerse çok ilginç başka bir öyküyü su yüzüne çıkardı. Gizliliği kaldırılan belgelere göre CIA, 1959 yılındaki ABD gezisinde Ürdün Kralı Hüseyin için çöpçatanlık yapmış.

15 Aralık’ta gizliliği kaldırılan bir CIA belgesi, eski FBI ajanı olan özel dedektif Robert Maheu’nun, 1959’un Nisan ayında ABD’nin Los Angeles şehrine olan ziyaretinde 23 yaşındaki Ürdün Kralı için “kadın arkadaş” ayarlamakla görevlendirildiğini gösteriyor. Belgelerde anlatılanlardan, 1952 yılında tahta geçen Kral Hüseyin ve ülkesi Ürdün’ü uzun vadeli bir müttefik olarak gören ABD hükümetinin Hüseyin’i memnun etmek için tüm kurumlarını seferber ettiği anlaşılıyor.

Belgede isim belirtilmeksizin “bir yabancı devlet başkanı” ifadesi geçiyor. Ancak belgede bahsedilen zaman aralığı Ürdün Kralı Hüseyin’in ABD ziyaretine denk geliyor. CIA belgesinde, “Yabancı bir devlet yetkilisi, Los Angeles ziyareti esnasında ona eşlik edecek bir kadın arkadaş istemektedir. Bu ziyaretin tatmin edici olması için gerekli düzenlemelerin Güvenlik Bürosu’nca ayarlanması talep edilmektedir” deniyor.

(Ürdün Kralı Hüseyin 1959 yılındaki ABD gezisinde ABD Başkanı Eisenhower ile birlikte)
Ürdün Kralı Hüseyin 1959 yılındaki ABD gezisinde ABD Başkanı Eisenhower ile birlikte

Rapora göre, CIA’in görevlendirdiği Maheu ise “tanınan bir Los Angeles avukatı” ve “bir Hollywood ismiyle” temasa geçiyor. Maheu’nun temasa geçtiği Hollywood yıldızının kim olduğunu ise 9 Nisan 1959 tarihli Los Angeles Times gazetesinden öğrenmek mümkün: “Ürdün Kralı Hüseyin, Kaliforniyalı petrol zengini Edwin Pauley’in evindeki partide aktris Susan Cabot ile tanıştı.”

Ziyaretin Los Angeles kısmı Cabot ve Hüseyin için iyi geçmiş olacak ki CIA belgesine göre “Hüseyin, 14-18 Nisan 1959 tarihlerindeki New York ziyaretinde de Cabot’yla görüşmek istiyor.” CIA, New York’ın Long Beach bölgesinde bir ev kiralıyor, Cabot ise Hotel Barclay’de bir odaya yerleştiriliyor.

(Susan Cabot)
Susan Cabot

O dönemde Hüseyin ile Cabot arasındaki ilişki ABD basınında birçok habere konu olurken, Cabot’nun Yahudi kökenlerinin Müslüman kral için bir sorun teşkil edebileceğine işaret ediliyor.

Başka bir CIA belgesinde, “Long Beach’te kaldığı süre boyunca, Cabot, CIA yetkilileriyle olayın kamuya yansıması hakkında konuşmuştur” deniyor. Kariyerine 1947 yılında Kiss of Death (Ölüm Öpücüğü) isimli kara filmle başlayan Cabot, 1950’lerde Hollywood’un düşük bütçeli filmlerinde rol almıştı.

(Susan Cabot'nun oğlu Timothy Roman mahkemede)
Susan Cabot’nun oğlu Timothy Roman mahkemede

Cabot’nun çok da başarılı olmayan sinema kariyeri sonrasında hayatı trajik bir şekilde sona ermişti. Cabot, 1986 yılının Aralık ayında, 25 yaşındaki oğlu Timothy Scott Roman tarafından öldürülmüştü. Roman’ın davası esnasında savunma avukatı Chester Leo Smith, Cabot’nun “Ürdün Kralı’nın hazinesinden aylık 1,500 dolar tutarında bir para aldığını” mahkemeye göstermiş, bu paranın “çocuğun bakımı” için verildiğini ifade etmişti. Bu dönemde babasının kim olduğu bilinmeyen Roman’ın Kral Hüseyin’den olup olmadığı çok tartışıldı. Avukatın bu iddialarına karşın Ürdün hükümetinden herhangi bir açıklama yapılmadı.

Mahkeme Roman’ın annesini öldürmeyi önceden tasarlamadığına ve kasten öldürmediğine, Cabot’nun bir halter altında ezilerek öldüğüne hükmetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.