Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tunus’ta gösteriler üçüncü gününde

Tunus’ta 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yeni bütçe yasasına karşı Salı günü başlayan gösteriler üçüncü gününe girdi. Göstericiler ve güvenlik güçleri arasındaki çatışmalar, dün gece de ülkenin çeşitli yerlerinde devam etti.

Ülkenin kuzeybatısındaki Siliana kentinde, göstericiler güvenlik güçlerine taş ve molotof kokteyli ile saldırdı ve şehrin merkezindeki bir adliye salonuna girmeye çalıştılar. Polis göstericilere karşı gözyaşartıcı bomba kullandı.

Kasserine şehrinde de göstericiler ve polis arasında çatışmalar yaşandı. Çoğu 20 yaşın altındaki gençlerden oluşan göstericiler, caddede lastik yakarak yolları kesti ve trafiği engelledi.

Geçen pazartesi gösteriler sırasında hayatını yitiren bir kişinin defnedildiği, Tunus’un 30 kilometre batısındaki Teburba şehrinde de göstericiler sokağa döküldü ve polisle çatıştı.

Ülkede 2011 yılında başlayan ve Zeynel Bin Abidin’in gitmesiyle sonuçlanan gösterilerin başladığı Sidi Bouzid kenti de gösterilere tanık oldu.

Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan gecede devam eden gösterilerde 49 polis yaralanmış, 237 gösterici gözaltına alınmıştı. Savunma Bakanlığı, ülkenin belli başlı şehirlerindeki bankaların, postanelerin ve kritik hükümet binalarının önünde askerlerin görevlendirildiğini açıklamıştı.

Gösterilerin ardından Tunus dinarının Euro karşısındaki değeri de ülkenin psikolojik eşiği olan 3 Dinar’ın altına düştü.

 

Ordu görevlendirildi, 300’den fazla kişi gözaltına alındı

Protestocuların milli güvenlik binasını yakması ve polisi bölgeden çekilmeye zorlaması üzerine, ordu birlikleri Cezayir sınırı yakınındaki Thala’da konuşlandırıldı. 300’den fazla kişi gözaltına alındı. Sousse, Kebeli and Bizert gibi başka şehirlerde de ordu protestoları engellemek ve özellikle protestocuların hedefi hâline gelen devlet binalarını korumak için görevlendirildi.

 

Front Populaire: Yasa geri çekilene kadar gösterilere devam edeceğiz

Başbakan Yusuf Şahit ise durgunluk çağrısı yapmış ve ekonomik durumunu ülkenin iyileştireceği sözünü vermişti. Muhaliflerin gösteri yapma hakkı olduğunu ancak şiddet kullanmanın kabul edilemeyeceğini söylemişti. Başbakan Şahit, “İnsanlar anlamalı ki bu durum geçicidir; ülkemiz sorunlarla karşı karşıyadır, ama inanıyoruz ki 2018, Tunus’un çetin geçen son yılı olacaktır.” dedi.

Muhalefet ise hükümeti yeni bütçe yasasıyla yoksul kesimin ve orta sınıfın durumunu daha da ağırlaştırmakla suçluyor.

Muhalefetteki Front Populaire Partisi’nin sözcüsü Hamma Hammami, 2018 bütçe yasasının adil olmadığını sölyedi ve hükümet geri adım atana kadar gösterilere devam edeceğini açıkladı: “Bugün, muhalefetteki diğer partilerle bir araya gelerek, hareketimizi nasıl birlikte koordine edebileceğimizi görüştük. Bununla birlikte, adaletsiz yasa geri çekilene kadar sokakta, sesimizi daha da yükselterek gösterilere devam edeceğiz.”

,ZdDvx3nMzEWPMvN0B27MyQ

Fransız Le Figaro gazetesinin görüşlerini aktardığı siyasetbilimci Selim Kharrat, gösterilerde, devleti simgeleyen yapıların hedef alındığının altını çizdi ve “Yağma ve hırsızlık olayları var, ama nüfusun büyük bir kesimini oluşturan, kaybedecek hiçbir şeyi kalmayanların verdiği bir siyasi mesaj da var” diye konuştu.

Bir diğer siyaset bilimci Olfe Lamloum’a göre ise, bütçe yasası, zaten uzun süredir hayat pahalılığıyla boğuşan Tunuslular içn bardağı taşıran son damla oldu. Lamloum, ” gençler, devrim konusunda hayal kırıklığına uğradı. Özellikle hayat pahalılığıyla ilgili.” dedi.

 

Demokrasi ilerledi, ekonomi geriledi

‘Arap Baharı’ndan demokrasisini ilerleterek çıkabilen tek ülke olan Tunus’ta, ekonomik ve sosyal sorunlar artarak devam etmekte. Enflasyonun 2017 sonu itibarıyla yüzde 6’yı geçtiği, diplomalı gençler arasında işsizlik oranı yüzde 30 olduğu, dış borçların ve bütçe açığının giderek büyüdüğü ülke, son olarak 2016’da bütçe açığını düşürmek için IMF’den 2.4 milyar kerdi almıştı.

Turizm gelirlerinde ve yabancı yatırımlarda düşme yaşayan Tunus hükümeti, bütçe açığını kapatmak ve IMF’yle iyi ilişkilerini sürdürebilmek için elindeki tek yolun fiyatları yükseltmek olduğunu savunuyor. Yeni bütçe yasasında özellikle benzin ve araba fiyatlarında, GSM operatörlerinin ve internet tarifelerinin fiyatlarında büyük zamlar öngörülüyor.

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.