Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Selahattin Demirtaş ilk kez hakim karşısına çıktı, duruşma 17 Mayıs’a ertelendi

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş tutuklandığı 4 Kasım 2016 tarihinden beri ilk defa hakim karşısında. Demirtaş daha önceki duruşmalara kelepçe takmayı reddettiği gerekçesiyle getirilmemişti. Mahkeme heyeti, AYM’ye gönderme talebini karara bağlamak üzere duruşmayı 17 Mayıs’a erteledi. 

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkındaki dava 38. Asliye Ceza Mahkemesi’nin salonunun küçük olması nedeniyle duruşma 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülüyor.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada Demirtaş ilk olarak “Toplam 97 duruşma yapıldı benim yokluğumda yapıldı. 20 defa SEGBİS dayatması uygulandı, 20 den fazla dosyayla yargılanıyorum ilk defa hakim karşısına çıkartılıyorum. Bir milletvekilinin yargılanabilmesi için dokunulmazlığının usulüne göre kaldırılması gerekiyor. Hakkımızda açılan hiçbir soruşturmada mahkeme görevi olan denetimi yapmadı. Başvuru taleplerimiz ret edildi” dedi.

Dokunulmazlıklara dair konuşmasına devam eden Demirtaş, “Benim şuan dokunulmazlığım var mı yok mu? Cevap vermenize gerek yok. Benim şuan dokunulmazlığım var. En az Binali Yıldırım kadar. Peki beni nasıl yargılayabiliyorsunuz? Kaçmaya kalksam bana dokunamamanız lazım çünkü dokunulmazlığım var” diye konuştu.

Mahkeme heyeti, sanığın yaptığı beyanların yeniden değerlendirilmesi konusunda ara karar verdi.

Adliyeye Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş, İsviçre Başkonsolosu Theresa Hyden, İsviçre Konsolosluğu’ndan Nathalie Marti, Kanada Başkonsolosu Ulric Shannon, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, HDP’li vekiller Ertuğrul Kürkçü, Filiz Kerestecioğlu ve Pervin Buldan da duruşmayı izlemek için geldi. 

sees

Demirtaş daha önceki duruşmalara kelepçe takmayı reddettiği gerekçesiyle getirilmemişti. Bakırköy Adliyesi önündeki kalabalık sloganlarla bekleyişlerini sürdürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.