Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Norveç 2025’e kadar bütün kürk hayvanı çiftliklerini kapatacak

Dünyanın en önemli kürk ithalatçılarından biri olan Norveç, 2025 yılına kadar kürk çiftliklerini kapatacağını açıkladı.

Norveç’in kürk çiftliklerini kapatma planı, bir zamanlar en çok tilki kürkü üreten ve ithal eden ülkede kürkün modadan uzaklaştığının bir işareti olarak görülüyor. Kürk çiftlikleri ve üreticiler plandan rahatsız olsalar da, hayvan hakları savunucuları plandan memnunlar.

Norveç’in muhafazakar Başbakanı Erna Solberg hükümeti, pazar günü kürk üretimine karşı olan Liberal Parti ile anlaşarak, keçi, tilki ve vizon kürkü çiftliklerinin 2025 yılına kadar kapatılmasına karar verdi.

Norveç Kürk Yetiştiricileri Derneği’nden Guri Wormdahl “Karar bizi şok etti” dedi. Norveç’te, 350 milyon ila 500 milyon Norveç kronu (44-63 milyon $) değerinde bir kürk endüstrisi olduğunu belirten Wormdahl, hayvan refahı için yaklaşık 400 kişiyi istihdam eden 200 kürk çiftliği bulunduğunu belirtti.

Menon Business Economics’in kürk çiftlikleri uzmanı Sveinung Fjose, “Kürk artık Norveç’te çok karlı bir endüstri değil” dedi. “Kürk çiftliklerini kapatmak Norveç ekonomisine ciddi şekilde zarar vermez” açıklamasında bulundu.

 

Hayvan hakları örgütü NOAH, yaptığı açıklamada parlamentonun kararından memnun olduklarını belirtiyor.

Kürk ticaretine karşı gösteriler düzenleyen Humane Society International, yaptığı açıklamada, Norveç’in kürk çiftliklerinin kapatılması konusunda çalışmalar yapan 14.Avrupa ülkesinden biri olduğunu söyledi.

Geçtiğimiz yıl, ünlü İtalyan giyim firması Gucci, hayvan hakları aktivistlerinin baskısı altında ve değişen tüketici zevklerine binaen, alternatifleri inceleyerek, kürk kullanmayı bırakan moda evleri arasındaki yerini aldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.