Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Eski CIA ajanı, Çin’deki çok sayıda CIA ajan ve muhbirini ele verdiği gerekçesiyle tutuklandı

ABD, eski CIA ajanı Jerry Chun Shing’i Çin’e ulusal savunma konusunda bilgi sızdırdığı gerekçesiyle tutukladı. ABD 2010 yılından bu yana Çin’deki ajanlık faaliyetlerinin yara almasından ötürü CIA ve FBI aracılığıyla soruşturma yürütüyordu. Buna göre, Çin uzun bir süredir CIA’e bilgi veren kişileri rahatlıkla buluyor, hapsediyor ya da öldürüyordu. Uzmanlar bu durumu uzun yıllardır ABD’nin karşılaştığı en ciddi istihbarat sorunu olarak görüyorlar. Öyle ki ABD’nin Çin’deki istihbarat kayıpları soğuk savaş döneminde Sovyetler Birliği’nde verilen istihbari kayıplara benzetiliyor.

CIA eski ajanı Shing, Çin’e ABD’nin yürüttüğü ajanlık faaliyetleri ve Çinli muhbirlerle ilgili bilgi aktardığı gerekçesiyle tutuklandı. Kaynaklara göre, ABD 2010 yılından bu yana Çin’deki istihbarat faaliyetlerinin açığa çıkmasıyla ilgili soruşturma yürütüyordu. FBI’ın 2012 yılında başladığı soruşturmaya göre, CIA’in içinden bir sızıntı ihtimali üzerinde duruluyordu ancak CIA bunu reddediyor ve Çin’in istihbarat sistemini hacklediğini ve bu yüzden Çinli muhbirlerin açığa çıkmış olabileceğini iddia ediyordu. Bu iki yaklaşımdan ötürü CIA ve FBI arasında bir çatışma olduğu da uzun süredir konuşuluyordu. Ancak Shing 2012 yılında ABD’ye geldiğinde FBI tarafından gözaltına alınmış ve sorgulanmıştı. Shing’in bavulunda Çinli muhbirlerin isimleri, telefonları ve adreslerinin olduğu notlar bulunmuştu.

ABD’nin bu konudaki soruşturmaları sonucunda geçtiğimiz Mart ayında bir başka CIA ajanı Candace Marie Claiborne’un Çin’den yüklü miktarda hediye ve para aldığı ortaya konulmuştu. Yine geçtiğimiz Haziran ayında bir başka ajan Kevin Patrick Mallory de Şangay dönüşü çok-gizli belgeleri kaydettiği gerekçesiyle suçlanmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.