Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Provokasyon: Kosovalı ılımlı Sırp politikacı Oliver İvanoviç barış görüşmelerinin başlayacağı gün öldürüldü

Kosova’nın önde gelen Sırp politikacılarından Oliver İvanoviç, dün sabah partisinin genel merkezi önünde vurularak hayatını kaybetti. Suikast, Kosova ile Sırbistan arasında yaklaşık bir yıldır askıda olan barış görüşmelerinin başlayacağı gün gerçekleşti.

1

Kamuoyunda sosyal demokrat bir hareket olarak tanınan Özgürlük, Demokrasi ve Adalet Platformu’nun lideri olan İvanoviç, Kosovalı Sırp politikacılar arasında ılımlılığı ile tanınıyordu. Sırbistan’ın Kosova politikalarını açıktan eleştiren İvanoviç, aynı zamanda Avrupa Birliği, NATO ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerin Kosova’daki önde gelen muhataplarındandı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Taçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada saldırıyı sert bir şekilde kınayarak, suikastın gerçekleştiği Mitroviça kentinin halkına polise yardımcı olma çağrısında bulundu.

Sırbistan Devlet Başkanı Aleksander Vuçiç ise suikastın ardından milli güvenlik konseyini olağanüstü toplantıya çağırırken, ülke adına resmi açıklama ise Sırbistan’ın Kosova temsilcisi Marko Curiç’ten geldi. Suikastın tüm Sırp halkını hedef alan bir terör saldırısı olduğunu belirten Curiç, saldırının arkasında kim olursa olsun adalete teslim edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

9335048-3x2-700x467

Sırbistan görüşmelerden çekildi iddiası

Sırbistan ve Kosova delegasyonları, suikastın gerçekleştiği Salı günü, bir yılın ardından tekrar başlayacak olan barış görüşmeleri için Brüksel’de bulunuyordu. Sırp medyasında çıkan haberlere göre Sırbistan delegasyonu suikastın ardından görüşmelerden çekilme kararı aldı.

1.8 milyon nüfuslu Kosova’da yaklaşık 120 bin Sırp yaşıyor. Kosova’nın bağımsızlığını ilan ettiği 2008 yılından beri gergin olan iki ülke ilişkilerinin normalleşmesi için AB arabuluculuğunda görüşmeler 2013 yılından bu yana sürüyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.