Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD destekli yeni “sınır gücü” Suriye’de neyi hedefliyor?

ABD liderliğinde IŞİD’e karşı kurulan koalisyonun sözcüsü Albay Thomas F. Veale, geçtiğimiz hafta sonu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) bünyesindeki milislerden 30 bin kişilik bir “sınır güvenlik gücü” oluşturacaklarını açıklamıştı.

Koalisyon sözcüsü Veale’nin açıklamalarına Rusya, İran ve Türkiye’den gelen tepkilerden sonra, Pentagon’dan yapılan açıklama bir geri adım olarak algılandı. Pentagon sözcüsü Eric Pahon, “ABD, Suriye’de yerel güvenlik güçlerini eğitmeye devam ediyor. Bu eğitim toplulukları yıkıma uğrayarak yerinden olanların evlerine dönebilmeleri için güvenliği sağlamak ve IŞİD’ten kurtarılmış yönetimsiz bölgelerde tekrar ortaya çıkmaması engellemek üzere tasarlandı. Bu yeni bir ‘ordu’ veya ‘konvansiyonel sınır muhafız gücü’ değildir” ifadelerini kullandı.

merlin_128899520_69700c83-4fe4-49df-85b4-1516bd8ae491-superJumbo

ABD Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon’dan yapılan açıklamalar bir geri adım olarak algılansa da, bugün New York Times’da çıkan haberde, ABD’li yetkililerin kuruluş hazırlıkları kapsamında halen eğitimi devam eden bu ordunun, Kuzeydoğu Suriye’de SDG’nin kontrol ettiği toprakları korumak üzere kurulduğunu ve ABD’nin bu orduya en az iki sene destek olacağını açıkladığı bilgisine yer verildi.

Yine aynı habere göre, SDG sözcüsü Mustafa Bali de “sınır koruma eğitimi” alacak olan bu ordunun SDG’nin yeni yapısını oluşturacağını ve IŞİD’in yeniden ortaya çıkmasını engellemek amacıyla Suriye’nin Türkiye ve Irak sınırı boyunca konuşlandırılacağını söyledi.

Yeni oluşumun işlevi ne olacak?

Nasıl adlandırıldığından bağımsız olarak, yeni kurulan bu gücün işlevinin ne olacağı ise tartışma konusu. Yeni oluşturulan yapı için yetiştirilen milis güçlerin, Türkiye ve Irak sınırına ek olarak Fırat Nehri boyunca da görev yapacak olması, bu soruya verilen yanıtları çeşitlendirmişe benziyor.

Washington Enstitüsü Yakındoğu Bölümü’nden Andrew J. Tabler, bu ordunun IŞİD’in tamamen yok edilmesi ve yeniden ortaya çıkmaması için kurulduğunu söylerken, Oklahoma Üniversitesi’nden Suriye uzmanı Joshua M. Landis, ABD’nin Fırat’ın kuzeyinde kendi ordusu olan, Kürtçe eğitim yapan ve bölgedeki gaz rezervleriyle barajları kontrol eden bağımsız bir devlet kurma taraftarı olduğunu belirtiyor. Landis ayrıca, ABD’nin desteği ve finansmanının devamı durumunda bu devletin fiilen bir Kürt devleti olacağını da sözlerine ekliyor.

New York Times’taki habere göre, oluşturulan sınır gücünü “terör ordusu” olarak değerlendiren Türkiye’nin açıklamalarına karşı, SDG sözcüsü Bali, bu oluşumun Türkiye dahil kimseye tehdit oluşturmayacağını söylüyor. “Suriye’nin gelecekte ABD veya Rusya’ya benzer bir federal yapıda” olması gerektiğini söyleyen Bali, bu ordunun Suriye’nin birliğine karşı kurulmadığını ve gelecekte ademi-merkezi olarak yapılanacak Suriye’nin önemli bir parçası olacağını ekliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.