Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İngiliz vatandaşlarına yalnızlıklarını paylaşacak bir bakan atandı

Şair Özdemir Asaf, “Yalnızlık paylaşılmaz, paylaşılsa yalnızlık olmaz” diye yazmıştı. İngiltere hükümeti bir bakanlık vesilesiyle vatandaşlarının yalnızlığını paylaşmaya bu soruna çare üretmeye karar verdi. Zira, 65 buçuk milyon nüfuslu İngiltere’de en az 9 milyon yetişkin, yani neredeyse her 7 kişiden biri yalnızlıktan muzdarip: İngiliz Kızıl Haç kurumunun araştırmasına göre, bu 9 milyon kişi sıklıkla ya da mütemadiyen bir başına, yapayalnız olduklarını söylemişler. Hükümetin araştırmasına göre de 65 yaş üzerindeki nüfustan 200 bin kadarı son bir ay içinde ne bir arkadaşları ne de yakınları ile konuşmuş, yani hiç sosyal temas kurmamış. Öyle ki yaşlı yurttaşların sorunlarıyla ilgilenen dernek ve kuruluşların çoğu, haftada bir kez yaşlı üyelerini telefonla arayıp sohbet edecek gönüllülerle çalışıyor. Bir başka sivil toplum kuruluşu araştırması ise İngiltere’deki engelli nüfusun yüzde 85’inin sosyal iletişimden mahrum yaşadığını ortaya koydu. Yaşlıların karşı karşıya olduğu sağlık sorunlarıyla mücadele eden Yalnızlığı Sona Erdirme Kampanyası’na göre de, İngiltere’deki birçok doktor her gün yalnızlıktan şikayetçi olan bir ila beş hasta muayene ediyor.

Hal böyle olunca İngiltere Başbakanı Theresa May, 42 yaşındaki Muhafazakar Parti milletvekili Tracey Crouch’u “Yalnızlık Bakanı” olarak atadı. Crouch’un görevi, Jo Cox Komisyonu’nun konuya ilişkin raporunda yer alan tavsiyeleri hayata geçirmek. 2016 yılında aşırı sağcı bir kişi tarafından öldürülen İşçi Partili Milletvekili Jo Cox, yalnızlık sorunuyla ilgilenmiş ve adıyla anılan bir parlamento komisyonu kurulmasına ön ayak olmuştu.

yalnızlık

Sağlık çalışanları sosyal tecrit ve yalnızlığın; fiziksel, zihinsel ve duygusal sonuçları olan bir salgına dönüşmekte olduğu konusunda uzun süredir uyarılarda bulunuyor. İngiltere’nin yaşlılarla çalışan en büyük sivil toplum kuruluşlarından Age UK’in başkanı Mark Robinson, yalnızlığın günde 15 sigara içmekten beter olduğunun tıbben kanıtlandığını söylüyor.

Hazine, Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı’ndan fon alarak kendisine bütçe oluşturacak olan Yalnızlık Bakanı Crouch, yerelde gönüllülük temelli ağlar kurmayı hedeflediklerini söylüyor. Örnek modellerden biri ise Leyland Lancashire’da kurulan bir Gaziler kafesi. Eski bir asker tarafından kurulan kafe, gazilerin birbirlerini bulup sohbet edecekleri bir mekan olarak açılmış zamanla ise her yaştan gazinin her konuda yardım alabileceği, zaman geçirip yeni dostluklar kurabileceği bir mahalle kulübüne dönüşmüş. İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi de, bu yeni bakanlığın teşviki ile yalnızlığın doğru ölçümü için bir yöntem geliştirmeye hazırlanıyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.