Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Kocasakal öncesi CHP’deki ulusalcı çıkışların akıbeti

2014 Kurultay’ında parti yönetiminde, 2015’de ise meclis grubunda ulusalcıları etkisizleştirmeyi başaran Kemal Kılıçdaroğlu yeni bir ulusalcı atak ile karşı karşıya. Ümit Kocasakal’ın aday olmasının bile zor olduğu kurultay ulusalcılığın artık CHP’den tamamen silindiği bir kurultay olmaya aday.

Tarih 12 Ağustos 2014 CHP Milletvekilleri Emine Ülker Tarhan, Nur Serter, Süheyl Batum, Dilek Akagün, Birgül Ayman Güler ve İsa Gök TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyip CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun ve parti yönetiminin istifasını istedi. En önemli gerekçeleri iki gün önce yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP’nin MHP ile ortak adayı olan Ekmeleddin İhsanoğlu’nun seçimi kaybetmesi ve Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasıydı.

Altı CHP Milletvekilinin tek ortak noktaları İhsanoğlu’nun yanlış aday olduğunu söylemeleri değil ulusalcı görüşleriyle de CHP’de öne çıkan isimler olmalarıydı. Bu açıklamadan yaklaşık 20 gün sonra CHP’nin Ankara’da 18. Olağanüstü Kurultayı toplandı ve Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkan seçildi. Basın toplantısına katılan ulusalcı görüşleriyle öne çıkan milletvekillerinden hiç biri genel başkan adayı olmadı. Kurultay’da, Kılıçdaroğlu karşısında aday olan Muharrem İnce’yi desteklediler. İnce, 740’a karşı 415 oyla seçimi kaybetti. Bu Kurultay CHP’de ulusalcı görüşleriyle öne çıkan isimlerin parti yönetiminde büyük ölçüde etkisizleştirildiği bir kurultay oldu. 2015 seçimlerinde ulusalcı görüşleriyle öne çıkan altı milletvekili aday gösterilmedi. Basın toplantısı ardından Kemal Kılıçdaroğlu, bu milletvekilleri için,

“Bu toplantıyı yapanlar CHP’nin yakasından düşsünler” demişti.

Öyle de oldu. Bu isimlerden Emine Ülker Tarhan 2014 Ekim’inde CHP’den istifa etti birkaç gün sonra da Anadolu Partisi adıyla bir parti kurdu. Anadolu Partisi 2015 seçimlerinde Türkiye çapında 26 bin 433 oy aldı. Bir süre sonra da parti kapandı. Altı milletvekili arasında yer alan Profesör Birgül Ayman Güler milletvekili iken “Kürt milliyetçiliğini bana ‘ilericilik’ ve ‘bağımsızcılık’ diye yutturamazsınız. Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eş değerde gördüremezsiniz” sözleri nedeniyle parti disiplin kuruluna ihraç talebiyle verildi, Güler kararı beklemeden istifa etti. Güler şu anda Aydınlık Gazetesi’nde köşe yazarlığı yapıyor. ulusalcı görüşleriyle öne çıkan bu isimler artık siyaset sahnesinde görünür değiller.

Kocasakal’dan ulusalcı deklarasyon

Bugün ise CHP yine bir kurultay arifesinde. 3-4 Şubat 2018’de CHP bu kez olağan kurultayını toplayacak. Kemal Kılıçdaroğlu’nun tekrar aday olması kesin. 2014’de kaybeden Muharrem İnce de adaylığını açıkladı. Adaylığını açıklayan dikkat çekici isim ise İstanbul Barosu Eski Başkanlarından Profesör Ümit Kocasakal oldu. Kocasakal, Çarşamba günü uzun bir açıklamayla adaylığını duyurdu. Kocasakal’ın açıklaması “Ulusalcı bir deklarasyon” niteliğindeydi:

“CHP evrensel değerleri reddetmeyecek şekilde millidir, ulusalcıdır. Vay vay vay ‘ırkçı ulusalcılar’ diyorlar. Şimdi ben size gerçek ulusalcılığı tarif etmek istiyorum; Ulusalcılık ırkçılık değildir. Kendi ulusunun çıkarını başka ulusların örneğin ABD’lilerin üzerinde tutmaktır. Yani ulusalcılık vatanseverliktir. Bu ülkenin değerleriyle bezelik olmaktır. Bunun neresinde ırkçılık vardır? Ulusalcılığın karşısında emperyalizm vardır“.

Kocasakal konuşmasında CHP İstanbul İl Başkanlığı’na seçilen Canan Kaftancıoğlu’nu da isim vermeden eleştirdi:

“Partinin genetiğiyle, genleriyle, kimyasıyla uyuşmayan kişilerin söylem ve eylemleriyle partinin kimliğine zarar verdiği görülmektedir. HDP güzellemesi yapanlar Atatürk’ün partisinde siyaset yapamaz.” 

Kocasakal’ın konuşmasındaki en dikkat çekici bölüm ise nasıl muhalefet yapılaması gerektiği konusundaki bölümdü:

“AK Parti gündelik söylem ve politikalarla, genel geçer sözlerle yıkılmaz aksine güçlenir. Eklemek gerekir ki hiçbir siyasi amaç ülkenin çıkarından üstün olamaz. İktidar olmak bu temel amacın parçasıdır. Ama muhalefetken de bu amaçtan sapılamaz”.

Kocasakal’ın adaylığı zor

Ümit Kocasakal aslında şu anda CHP Genel Başkalığı aday adayı. Zira genel başkanlığa aday olması için kurultay delegelerinin yüzde 10’unun imzasına ihtiyacı var. Yaklaşık 120 delegeye denk gelen bu sayıyı Kocasakal’ın tutturması zor. Hele de 2019’da yapılacak yerel ve genel seçimlerinde beklentisi olan delegelerin kendi isimlerini Kılıçdaroğlu’na rakip listeye yazdırmaları çok zor. 2016’daki kurultayda Mustafa Balbay’ın adaylık için gereken 120 imzaya ulaşamadığını da hatırlatalım.

 Kocasakal’ın çıkışı CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun başını ağrıtır mı? Kılıçdaroğlu, 2014 Kurultay’ında ulusalcıları parti yönetiminde, 2015’de ise meclis grubunda etkisizleştirmeyi başarmıştı. Kurultay’a 200’e yakın delege gönderen İstanbul’u ise ulusalcı görüşlerden uzak sol duruşuyla öne çıkan Canan Kaftancıoğlu’nun kazanması ulusalcıların partideki etkinliğinin epey kırıldığının göstergesi. 2018 Kurultayı partide etkisizleşen ulusalcıların artık tamamen silindiği bir kurultay olmaya aday. Kocasakal’ın bu çıkışı ulusalcıların partideki son atağı olarak değerlendirilebilir.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.