Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Wall Street’in efsanevi isminin son yatırımı felsefe

“Son 30 yıldır ABD’de kâr elde etmenin en garantili yollarından biri paranızı Bill Miller’e emanet etmektir”. Wall Street’in en başarılı fon yöneticilerinden ve yatırımcılarından biri olan Miller’ı, Washington Post geçenlerde böyle tanıtmış okuyucularına. Ve işte bu efsanevi yatırımcı, son yatırımıyla yine haber konusu oldu: Bill Miller, Johns Hopkins Üniversitesi Felsefe bölümüne tam 75 milyon dolar bağışladı.

Johns Hopkins Üniversitesi ünlü yatıırmcılardan bağış toplamaya alışkın aslında.  Örneğin; eski mezunlarından Michael Bloomberg’in yıllardır yaptığı bağışlar 1,5 milyar doları bulmuş durumda. Ama bu bağışlar genellikle, mühendislik, teknoloji ve temel bilimler bölümlerine yapılıyor. Bill Miller’ınki ise, üniversitenin Beşeri Bilimler bölümüne yapılmış bugüne kadarki en büyük bağış miktarı. Dahası 75 milyon dolar ABD’de bir üniversitenin felsefe programına yapılmış şimdiye kadar ki en büyük bağış olarak da tarihe geçiyor.

Miller’ın desteği ile Baltimore’daki Jonhs Hopkins Üniversitesi, felsefe bölümündeki tam zamanlı öğretim üyelerinin sayısını 10 yıl içinde 13’ten 22’ye yükseltecek; sekiz yeni daimi profesörlük kadrosu açacak ve yüksek lisans öğrencileri ile doktora sonrası üyelerine mali yardım yapacak.  

john hopkins

Herkes kuşku ile bakarken Amazon’un büyüyeceğini öngörüp, yatırımlarını yönlendiren, benzer şekilde birçok firma için öngörülerinde hep haklı çıkıp büyük karlar elde eden Bill Miller’ın felsefeye yatırım yapmasının gerisinde yarım kalan felsefe eğitiminin etkisi de var. Miller, Washington ve Lee Üniversiteleri’nde ekonomi ve Avrupa tarihi okuduktan sonra, 1970’li yılların ortasında Johns Hopkins’in felsefe bölümünde doktora programına girmiş ama bitirmeden iş hayatına atılmış. Konuyla ilgili basın açıklamasında Miller “felsefe eğitiminin ve kazandığı analitik düşünme becerisinin yatırım kararlarına ve iş dışındaki hayatına olumlu katkıları” olduğunu belirtiyor.

Hopkins yöneticileri de bu bağışın felsefe ve diğer beşeri bilimlere ilgiyi artırmasını umduklarını söylüyorlar. “Felsefe insan olmanın ne anlama geldiği sorusuna yanıt arar, daha adil, daha insani toplumlar yaratılmasına, daha anlamlı hayatlar yaşanmasına katkı sağlar” diyen Rektör Ronald j. Daniels, yapay zekanın yükselişi, gelir dağılımı adaletsizliğindeki keskinleşme, sosyal ve siyasi kutuplaşma gibi güncel sorunların ancak felsefi bir perspektifle çözülebileceğine vurgu yaparak, Bill Miller’ın bağışının beşeri bilimlerin günümüzdeki hayati öneminin altını çizdiğini kaydetti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.