Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hayal kırıklığı yaşayan IŞİD’cilere El Kaide’den çağrı: “Tövbe edip bize katılın”

IŞİD, Suriye İç Savaşı’nın başlamasıyla güç kazanmış ve yayılmıştı ancak geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeler ile birlikte Irak ve Suriye’de önemli oranda hem prestijini hem topraklarını kaybetti. Uzmanlara göre, IŞİD’in bu kayıplarıyla birlikte El-Kaide sahada yeniden güçlenebilir.

Geçişler kitlesel değil

Bu ihtimali değerlendiren uzmanlar, şu an için IŞİD’den El Kaide örgütüne kitlesel bir geçiş olmadığını, geçişlerin bireysel düzeyde kaldığını belirtiyorlar. Öte yandan, El Kaide’nin, IŞİD’den militan devşirmek için geçtiğimiz yazdan bu yana bir kampanya yürüttüğü söyleniyor. Bazı gelişmeler de bu iddiaları doğrular nitelikte. Geçtiğimiz Ağustos ayında Cezayir’de bir köyde dört IŞİD militanının El Kaide’ye geçtiği belirtilmişti. Yine Eylül ayında El Kaide’nin Suriye’de de kampanya başlattığı biliniyor.

mendelson_alqaedaafteromar_nusrafighterscrop

Kuzey Afrika’da ve Yemen’de ise El Kaide’nin geniş bir ağı olduğu ve bunu kullanmak istediği söyleniyor. El Kaide, Yemen’de bir haber ağı kurdu ve bu haber ağından IŞİD militanlarına seslenerek “tövbe etmeleri” çağrısında bulundu. Nijerya’da ise El Kaide’ye bağlılığını belirtmiş bir radikal grup, geçtiğimiz Kasım ayında ABD Özel Kuvvetleri’nden dört askeri öldürdü. İlginç olan noktalardan biriyse; bu grubu yönlendiren ve 2015 yılına dek IŞİD’e sadık olan Adnan Ebu Velid El Sahravi’nin şu an El Kaide’ye bağlı olması.

Yine bireysel düzeyde olmakla birlikte, Afganistan’da da IŞİD’den Taliban’a geçişler olduğu belirtiliyor. Uzmanlar, bu geçişlerin kitlesel düzeyde olmadığını ancak ileriki dönemlerde güçlenebileceğini belirtiyor. Öte yandan uzmanlar, IŞİD’in güçlü bir para havuzuna sahip olduğunu ancak bu kurursa, IŞİD’in örgüte militan katmada zorluk yaşayacağını ve bu durumda El Kaide’nin militan devşirmesinin hız kazanabileceğini öngörüyor.

El Kaide’nin kısa tarihi

El Kaide 1987 yılında Abdullah Yusuf Azam ve Hüseyin Bin Ladin tarafından kurulan Selefi ve cihatçı bir örgüt. ABD başta olmak üzere, pek çok ulusal ve uluslararası kurum tarafından terör örgütü kabul edilmektedir. Örgüt, ABD ve Batı ülkelerinin kendi çıkarlarını izleyerek Müslüman ülkelerin iç işlerine karıştığını ve onlara saldırdığını iddia ederek bunlara karşı cihat ilan etmişti.

El Kaide'nin 11 Eylül 2001'de ABD'de düzenlediği terör saldırılarında yaklaşık 3,000 kişi hayatını kaybetmişti.
El Kaide’nin 11 Eylül 2001’de ABD’de düzenlediği terör saldırılarında yaklaşık 3,000 kişi hayatını kaybetmişti.

Kuruluşu sonrasında El Kaide’nin tarihi beş döneme ayrılabilir: 1980’lerde Afganistan’daki kuruluş döneminin ardından 1990-1996 yılları Afganistan dışında ilk eylemlerini yaptığı ve yayılmaya başladığı dönem olarak değerlendiriliyor. 1996-2001 arası dönem ise, örgütün kendi amaçları ve planları doğrultusunda en başarılı kabul edildiği dönem. Bu dönem, 2001 yılında gerçekleşen 11 Eylül terör saldırısı ile zirve yapıyor tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Örgütün uluslararası bağlantılarını arttırdığı dönem olarak dikkat çeken 2001-2005 yıllarının ardından, 2005 yılından günümüze kadar olan dönemse El Kaide’nin güç kaybettiği ve yerini yavaş yavaş IŞİD’in doldurduğu dağılma dönemi olarak geçiyor.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.