Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink: “Atatürk’ün entelektüel yönünü her zaman çok sevdim”

2005 yılında Fransız TV5 kanalından Frédéric Mitterrand’a verdiği röportajda Hrant Dink, 1915 olaylarının kişisel ve toplumsal etkileri üzerine düşüncelerini aktarıyor. 1915 olaylarının bir soykırım mı yoksa bir katliam mı olduğu ile ilgili soruyu, bu tartışmayla Ermeni toplumunun tarihsel travmasına yanlış yaklaşıldığını söyleyerek cevaplayan Dink, Batılı devletlerin Ermeni meselesiyle ilgili yaklaşımı için “Türkiye’ye dışarıdan kabul etmeyi dayatanlarla, Türkiye’nin içerisinden kendi toplumuna inkar etmeye dayatanlar bu topluma yanlış yapıyor” diyor.

Türkiye’nin Ermeni meselesi dahil tüm meselelerini ancak demokratikleşerek çözebileceğini belirten Dink, demokratikleşme süreçlerinden tüm toplumsal kesimlerin beraberce faydalanması gerektiğinin altını çiziyor ve ekliyor: “Biz Ermeniler çok iyi durumda olacaksak ama Kürtler veya Müslümanlar çok kötü durumda olacaksa, böyle bir ülkenin anlamı olmaz. Acıyı da, sıkıntıyı da, güzelliği de biz bu ülkede beraberce paylaşmayı yeğleriz ve bunun için çabalıyoruz zaten. Avrupa Birliği’ne girme arzumuz da bunun için, demokratikleşme arzumuz da bunun için. Sadece Ermeniler için değil, hepimiz için iyi şeyler istiyor ve bekliyoruz.”

Çalışma odasındaki Atatürk portreleriyle ilgili sorulan soruyu, “Atatürk’ün entelektüel fotoğraflarını koydum; yazarken, çizerken, okurken… En hoşuma giden fotoğraflarından biri. Onun bu yönünü her zaman çok sevdim” diyerek cevaplayan Dink, fotoğrafları özgür iradesiyle astığını, bir mecburiyet veya dayatma olmadığını sözlerine ekliyor.

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.