Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Gol olamamış gençlerin hikayesi: AUT

Y

2

“Karanlığın çocuklarıydı onlar, tutkuları tek sevdaları bir”

2011-2012 sezonuna ilginç konusuyla damga vuran Aut, 2018 tiyatro sezonuna Asmalı Sahne’de giriş yapıyor. Alper Kul ve Özgür Özgülgün’ün yazdığı tiyatro oyunu futbol izleyicilerinin yaşadıkları taraftar tutkusuna farklı bir eleştiri getirerek gol olmamışların hikayesini anlatıyor. Oyununun yönetmenliğini Muharrem Uğurlu, süpervizörlüğünü ve ışık tasarımını ise Ali Düşenkalkar yapıyor.

Suça İtilenlerin ve Gol Olmamış Gençlerin Hikayesi

Bir grup gencin tuttukları takım uğruna yaşadıkları olayları anlatan tiyatro oyununda ki sert kavga sahneleri dikkat çekiyor.  Kapı tutma aşkı onları bir suça dahi sürüklese de bu yolda yürümeye ve gerekirse ölmeye giden bu taraftar gençlerin tek amacı takımlarını ve renklerini korumaktı. Sadece bir futbol hikayesi olarak bakmamak lazım bu oyuna. Gol olmamış gençlerin, kaybetmişlerin hikayesiyle oyun seyircinin takdirini alıyor.

3

“Sahanın Yeşilinden Çok Doların Yeşili”

Okul arkadaşı Alper Kul ile birlikte kaleme aldıkları oyunu anlatan Özgür Özgülgün tiyatrocu Alper Kul’un kurgu tarafında olduğunu kendisinin ise diyaloglarını yazdığını belirtti. Özgülgün, bu oyunun sanının yeşilinden çok doların yeşiline olan bir eleştiri olduğunu söyledi ve ekleyerek “biz de sevdadan yanaydık daha çok oyunda onu anlattık” dedi.

Tek kadın karakterinin bulunduğu tiyatro oyununda erkek hegemonyasının hakim olmadığını söyleyen  Özgülgün, “Bir cinsiyet ayrımcılığına gitmedik olduğunu gibi sahneye getirdik. Ben Özgür Özgügün olarak, bu oyunun yazarı olarak kadınların yaptığı her işe saygı  duyuyorum,  keşke ülkeyi de  futbolu da kadınlar yönetse” dedi. Yazım aşamasında yazarların oyuncu olması büyük bir avantaj sağladığı söyleyen Özgür Özgülgün hem oynayıp hem yazıklarını söyledi.

4

“Bir başkaldırı, bir haykırış”

Özgür Özgülgün’ün bu oyunun şansı olduğunu söylediği oyunun süpervizörü ve ışık tasarımcısı Ali Düşenkalkar ile konuştuk. Düşenkalkar futbol jargonun getirdiği sert ve küfürlü dil oyun içine yaygınlığı olduğu için rahatsız etmediğini söyledi. Bu jargonu “insanın içinden gelen bir haykırış bir başkaldırı gibi görmek lazım” dedi.

Futbolda kadınların eksik olduğunu ve kadınlarla birlikte maça gidilmesi gerektiğini söyleyen Düşenkalkar, Ezgi Sözmen’in oynadığı tek kadın  karakter olan “manita” karakterini bir sevdalı, sevgili, gerçek motifinde bir kadın olarak tanımladı. 

Provalar çok sert geçti

Asmalı sahnenin destekçisi olan Düşenkalkar futbolda ki şiddete dikkat çekerek prova sürecini anlattı. Çok hareketli bir oyun olduğu için oyuncuların birbirlerine sert davrandığını söyleyen Düşenkalkar takım taraftarlarının bu sertlikle olmamasını umut etti.

Konu futbol olduğu için sadece erkek oyunu olarak bakmanın yanlış olduğunu, bir futbol sevdasının, taraftarlık duygusunun insanlara nelere yaptırabileceğini anlatan oyun dakikalarca ayakta alkışlandı. 

5

22 Ocak Pazartesi günü prömiyeri gerçekleşen tiyatro oyununa taraftar gruplarından ve takımlardan da büyük ilgi vardı. Başakşehir Teknik direktörü Abdullah Avcı, eski Beşiktaş tribün liderleri, Anadolu Ajansı muhabiri Ali Fuat Adatepe, oyuncu Yunus Günce, futbolcu Levent Kartop ve 17 yıllık futbol muhabir Atakan Kurt katılımı ile oyun gerçekleşen oyun 90 dakika sürdü.

 

6

Aut oyunu 23 Ocak’ta Asmalı Sahne’de izleyebilirsiniz. Biletler için; http://www.biletix.com/search/ISTANBUL/tr#aut

Ödüller, adaylıklar, festivaller, özel projeler:

* 17. Sadri Alışık Tiyatro Ve Sinema Oyuncu Ödülleri – Seçici Kurul Genç Oyuncu Özel Ödülü – Erkan Kolçak Köstendil
* 1. TOBAV Ödülleri – Yılın En Başarılı Oyunu Ödülü
* 1. TOBAV Ödülleri – Yılın En Başarılı Oyun Yazarı Ödülü Alper Kul / Özgür Özgülgün
* 1. TOBAV Ödülleri – Yılın En Başarılı Genç Yönetmeni Ödülü – Eyüp Emre Uçaray
* 1. TOBAV Ödülleri – Yılın En Başarılı Genç Erkek Oyuncusu Ödülü – Erkan Kolçak Köstendil
* Marmara Üniversitesi Yılın En’leri Ödülleri – Yılın Tiyatro Oyunu Ödülü
* Tiyatro Ödülleri 2012 – Yılın Oyun Yazarı Adayı – Alper Kul / Özgür Özgülgün
* Tiyatro Ödülleri 2012 – Yılın Erkek Oyuncusu Adayı – Erkan Kolçak Köstendil

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.