Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hükümet, ‘Barış Bildirisi’ni imzalayan Necati Polat’ı AİHM yargıçlığına aday gösterdi

Dışişleri Bakanlığı, Bakanlar Kurulu tarafından belirlenen üç ismi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) bildirdi. Belirlenen üç isim arasından birisi AİHM’de Türkiye kontenjanından yargıç olarak görev yapacak.

Belirlenen üç isim, Prof. Necati Polat, Prof. Dr. Selami Kuran ve öğretim görevlisi Selma Öztürk Pınar. Üç isim arasında yer alan Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necati Polat “Barış için Akademisyenler” adlı bildirinin imzacılarından. Bu bildiriyi imzalayan akademisyenlerden yaklaşık yarısı KHK ile üniversitelerden ihraç edilmişti. Polat görevinden ihraç edilmeyenler arasındaydı.

Prof. Necati Polat kimdir?

ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölümü öğretim üyesi olan Polat, uluslararası hukuk, sosyal bilimler felsefesi ve siyaset teorisi konularında uzman. Polat, 2011 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Yüksek Danışma Kurulu üyeliğine atanmıştı. ODTÜ’de master ve doktora derslerinde European Regime of Human Rights dersleri veren Polat’ın “Sömürgecilik Söylemi Olarak Avrupa Entegrasyonu” ve “Türkiye’de Barış Düşüncesi” başlıklarında makaleleri ve Ahlak, Siyaset, Şiddet: Bir Kuram Olarak Uluslararası Hukuk ve İhsan D. Dağlı ile yazdığı Demokrasi ve İnsan Hakları El Kitabı isimli kitapları mevcut. Polat’ın şiir kitapları da bulunmakta.

Önceki üç aday reddedilmişti

Prof. Necati Polat’ın da aralarında olduğu üç isim Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi bünyesindeki AİHM Hâkim Seçme Komisyonu tarafından incelenmelerinin ardından bir isim AİHM Türkiye yargıcı olarak görev yapacak.

Türkiye tarafından daha önce önerilen üç yargıç adayı yeterli görülmemiş komisyon tarafından onay alamamıştı. Şu anda Türkiye yargıcı olarak görev yapan Işıl Karakaş’ın görevi 30 Nisan 2017’de sona ermiş yeni yargıç belirlenemediği için Karakaş görevine devam ediyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.