Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Uğur Mumcu anıldı

Uğur Mumcu, 24 Ocak 1993’te Ankara’da Karlı Sokak’taki evinin önünde arabasına konulan bombanın patlaması sonucu yaşamını yitirdi. Mumcu, katledilişinin 25’inci yılında anıldı.

Mumcu’nun adının verildiği sokaktaki evinin önünde düzenlenen törene CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile çok sayıda vatandaş katıldı. Anma törenine katılanlar, Uğur Mumcu’nun hayatını kaybettiği yerde saygı duruşunda bulundu. Anmaya katılan sanatçı Selda Bağcan, Mumcu için ‘Uğurlar Olsun’ şarkısını söyledi. Törene katılan vatandaşlar da anıta karanfil bırakarak mum yaktı ve türküler söyledi.

Uğur Mumcu

Uğur Mumcu, 22 Ağustos 1942’de Kırşehir’de dünyaya geldi. 51 yıllık kısa yaşantısına onlarca kitap ve yüzlerce makale sığdıran Uğur Mumcu, ilkokulu Ankara Devrim İlkokulunda ve ortaokulu Ankara Bahçelievler Deneme Lisesi’nde okudu. 1961’de başladığı üniversite eğitimini avukat olmak üzere başladığı Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesinde 1965’te tamamladı.

1965’te tamamlayan Mumcu, henüz öğrenciyken 26 Ağustos 1962’de Cumhuriyet gazetesinde yayımlanan “Türk Sosyalizmi” başlıklı makalesiyle Yunus Nadi Ödülü’nü aldı. 1963’te fakültede öğrenci derneği başkanı seçilen Uğur Mumcu, 1969-1972 yılları arasında Hukuk Profesörü Tahsin Bekir Balta’nın asistanı olarak çalıştı.

1977’den sonra sadece Cumhuriyet için yazmaya başlayan Uğur Mumcu, “Gözlem” başlıklı köşesinde 1991’in Kasım ayına kadar aralıksız olarak yazdı. Sakıncalı Piyade ve Bir Pulsuz Dilekçe kitapları 1977’de yayınlanan Uğur Mumcu’nun Sakıncalı Piyade adlı eseri tiyatroya uyarlandı ve Ankara Sanat Tiyatrosunda tam 700 kere sahnelendi.

Uğur Mumcu, 1981’de terörün silah kaçaklığıyla ilgisini ortaya koymak ve kamuoyunu bu konuda uyarmak için “Silah Kaçakçılığı ve Terör” kitabını yazdı. Uğur Mumcu, aynı yıl, Mehmet Ali Ağca’nın Papa’yı öldürme girişiminden sonra Ağca üzerine inceleme ve araştırmalar da yaptı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.