Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Futbol dünyasını yönlendiren 5 menajerin 1 yıllık kazancı: 200 Milyon Pound

İngiliz The Guardian gazetesinin haberine gore; Avrupa futbolunu son 12 ayda gerçekleşen transferlerden toplam 200 milyon Pound’luk gelir elde eden 5 menajer domine ediyor: Jorge Mendes, Mino Raiola, Jonathan Barnett, Fernando Felicevich ve Kia Joorabchian. Bu 5 menajerin oyuncu portföyünde bulunan yıldız isimlerin toplam piyasa değeri ise 2 milyar Pound’un üzerinde.


Bu 5 isim, UEFA’nın dahil olduğu tüm transfer anlaşmalarında, ödemelerin ortalama yüzde 12.6’sını  komisyon olarak alıyorlar. Menajerlerin aldıkları bu pay her yıl yükseliyor.
Örneğin; Raiola, Paul Pogba’nın Juventus’tan Manchester United’a transferinde 42 milyon pound komisyon almış ve günlerce konuşulmuştu. Bu rakam Pogba için Manchester United’ın ödediği 89 Milyon Pound’un neredeyse yarısıydı. 

833b0771a538a3ebb99395c1f8bf8cd6
Bu yıl ara transfer döneminde, Premier League’de gerçekleşen dev takasta; Manchester United, Arsenal’e Alexis Sanchez için 20 milyon pound ve Henrikh Mkhitaryan’ı göndermiş ve menajer Fernando Felicevich’e 15 milyon pound ödemişti.
İngiltere Futbol Federasyonu’nun açıklamasına göre bu yıl sadece İngiltere’de menajerlik şirketlerine ödenen rakam geçen yıla oranla yüzde 38 artarak, 200 milyon Pound’u geçmiş.  

362499hp2

Menajerlerin yüksek komisyonları oyuncuları da yeni çözümler aramaya itiyor. Örneğin Pierre Paolo Triulzi’den ayrılan Kylian Mbappe ve Paulo Dybala kendilerini temsil etmeleri için kardeşleriyle beraber kendi menajerlik şirketlerini kurdu.  Neymar ve Lionel Messi gibi isimlerde aile fertleriyle kurdukları menajerlik şirketleri ile çalışsa da “süper menajerler” futbol piyasasını domine etmeye devam ediyor.

1598372
Transfermarkt sitesinin verilerine gore, Jorge Mendes’e ait olan Gestifute isimli menajerlik şirketinin aralarında Cristiano Ronaldo ve Jose Mourinho gibi  futbolcu ve teknik adamların piyasa değeri 700 milyon pound’dan fazla.  


David Manasseh ve Barnett ortaklığından doğan Stellar Football acentesi ise 1992’den beri piyasada ve
başta Gareth Bale olmak üzere 200’den fazla sporcuyu temsil ediyor.


Mino Raiola ise tek başına Zlatan İbrahimovic, Paul Pogba, Mario Balotelli, Romelu Lukaku gibi isimleri temsil ediyor.

Philippe-Coutinho-677520
Hakkında çok fazla bilgi olmayan Joorabijian  Sports Invest şirketi, futbol tarihinin en büyük ikinci anlaşması olan  142 milyon Pound’luk Coutinho transferi ile tanınıyor. Şirket, 2006 yılında Tevez ve Mascherano ile yaptığı Premier League’de yasak olan 3. Parti sözleşmesinden dolayı 5 milyon Euro ceza ödemişti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler