Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Suriyeli sığınmacılar ve çocuk işçiler için “Hayata Destek Kiti”

Hayata Destek Derneği, Türkiye’de yaşayan sığınmacıların sorunlarına ve çocuk işçilere dikkat çekmek amacıyla “Hayata destek kiti” adında bir paket hazırladı. Pakette, sığınmacıların sorunlarını ve çocuk işçileri konu alan çalışmalar yer aldı.

Türkiye ve çevre bölgelerde afet riskini azaltma, afete hazırlık, acil yardım ve iyileştirmeye yönelik çalışmalar yapan Hayata Destek Derneği, Türkiye’de yaşayan sığınmacıların ayrıştırılması ve çocuk işçilere dikkat çekmeye yönelik çalışmaların bulunduğu bir paket hazırladı. “Hayat Destek Kiti” adıyla hazırlanan paketteki çalışmalar ile üzerine düşünülmesi gereken sorunların altını çizmek ve resmi rakamlarda yer almayan sorunlara dikkat çekmeyi amaçlayan dernek, bu paket ile paketin ulaştığı herkesi hayata destek olmaya çağırdı.

“Neden kalıp savaşmıyorlar ki?”                                                                                                                                  

Pakette, Suriyeli sığınmacılara yöneltilen ayrıştırıcı tepkilerden olan, “Neden kalıp savaşmıyorlar ki?” ve “Neden ülkelerinde kalmadılar ki” söylemleri üzerinden hazırlanan bir broşür de yer aldı. Broşürde, Suriyeliler ile benzer durumlarla karşılaştığında neler yapacağına dair sorular yöneltildi. Bu sorulara verilen yanıtlar kişileri, “Tutuklandın ve senden haber alınamıyor”, “Bulunduğun ev bombalandı”, “Çocuğun ve sen silahlı çatışmanın arasında kaldınız”, “Savaştan sağ çıkamadın” ve “Hoşgeldin! Uzun bir bekleyişten sonra sınırı geçebildiniz. Çok az paranız ama annenle birlikte, en azından güvendesiniz” gibi sonuçlara ulaştırırken, bu çalışmayla broşürün ulaştığı kişilerin sığınmacılar ile empati kurabilmesi amaçlandı.

“Bu iş çocuk oyuncağı değil”

Pakette, çocuk işçilere de dikkat çeken bir broşür yer aldı. Verilere göre Türkiye’de çoğunluğu ağır işlerde çalıştırılan 1 milyondan fazla çocuk işçinin yer aldığı, 400 binden fazla çocuk işçinin de “Uluslar arası Çalışma Örgütü’nün, “Çocuk işçiliğinin en kötü biçimi” olarak tanımladığı mevsimlik gezici tarımda çalıştığının altı çizildi.

hayatadestek1 (1)

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.