Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ahmet Davutoğlu’nun dönüşü

Başbakanlık’tan istifa ettiği 5 Mayıs 2016’dan bu yana AKP iktidarı içerisinde belirleyici bir rol oynayamayan Ahmet Davutoğlu son bir haftada verdiği fotoğraflarla yeniden gündemde. 29 Ocak Pazartesi günü Silivri’ye 15 Temmuz Darbe girişimi davasını izlemeye gitmesi, yine aynı gün medyada yer alan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Külliye’de yapılan görüşme ve son olarak bugün Erdoğan ve Yıldırım ile verdiği fotoğraf. Tüm bunların bir tesadüften mi ibaret olduğunu yoksa “Davutoğlu’nun dönüşü” anlamına mı geldiğini önümüzdeki günlerde göreceğiz.

Davutoğlu’nun “yalnızlığı”

Ocak ayının sonlarından verilen bu sıcak görüntüler yakın geçmişte yaşanılan bazı olayları hatırlamamıza engel değil. Davutoğlu görevden el çektirildikten sonra parti içinde yalnızlaştı. Bunu söylerken elimizdeki en somut örnek Davutoğlu – Bahçeli tartışması. Hatırlanacağı gibi Ekim 2017’de Davutoğlu, Kerkük ile ilgili 10 maddelik bir çözüm önerisinde bulunmuştu. Bunun üzerine MHP lideri Devlet Bahçeli Davutoğlu’na “Sıfır sorun enkazı daha kaldırılmamışken, sana ne oluyor, sen hangi yüzle konuşuyorsun?” sözleriyle yüklenirken AKP yönetiminden Davutoğlu’na sahip çıkan bir açıklama gelmedi. FETÖ suçlamasıyla da karşı karşıya kalan Davutoğlu’nun AKP’den beklediği desteği bulamaması kuşkusuz her geçen gün sağlamlaşan AKP-MHP ittifakının bir sonucu. Her ne kadar Davutoğlu AKP kimliğine vurgu yaptığı yeni bir açıklama ile kendini savunmaya çalışsa da bu tartışmadan akıllarda kalan yegâne şey Davutoğlu’nun yalnızlığıydı.

Bu olayın üzerinden sadece birkaç ay geçtikten sonra Erdoğan’ın önce Davutoğlu ile üç saat görüşmesi ve ardından da Davutoğlu ile fotoğraf vermesi yeni bir dönemin habercisi olabilir. Özellikle Davutoğlu’nun siyasi kariyeri için yeni bir başlangıç olup olmadığını önümüzdeki günlerde göreceğiz ancak son bir haftada yaşanan üç gelişmenin olağan görüşmelerden fazla anlam taşıdığını rahatlıkla söyleyebiliriz.

Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda Erdoğan ile görüşme

Ocak’ın 22’sinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleşen Erdoğan-Davutoğlu görüşmesi bir hafta sonrasında kamuoyuna yansıdı. Görüşmede gündemdeki konuların ele alındığı, özellikle Suriye’deki gelişmelerin, Afrin Harekâtı’nın ve 2019 seçimlerinin değerlendirildiği öğrenildi.

Sızan bu bilgiler dışında Erdoğan’ın kendisinden ve/veya ekibinden görüşmeyle ilgili henüz bir açıklama gelmese de Davutoğlu görüşmeye ilişkin kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada Erdoğan ile kendisini “iki dava arkadaşı” ve “devlet adamları” sözleriyle tanımlarken aralarındaki ilişkiyi de “omuz omuza vermiş ve kader birliği yapmış” sözleriyle anlattı. Davutoğlu söz konusu görüşmeyi şu cümlelerle özetledi:

“(…) Devlet adamları olarak böyle kritik süreçlerde konuşmamız da görüşmemiz de istişare etmemizden daha doğal bir şey olmaz. Sayın Cumhurbaşkanımıza da bu anlamda gündemdeki bütün konuları, kapsamlı bir görüşme gerçekleştirdik.”

Davutoğlu 15 Temmuz davası için Silivri’de

Davutoğu 29 Ocak günü darbe girişimi sırasında 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde 34 kişinin şehit olduğu olaylara ilişkin 143 sanığın yargılandığı davayı izlemek üzere Silivri’ye gitti. Duruşma salonu girişinde açılan dev Türk bayrağı önünde vatandaşlarla fotoğraf çektiren Davutoğlu, daha sonra salona girerek duruşmayı izledi.

Erdoğan, Yıldırım ve Davutoğlu aynı karede

3

Davutoğlu’nun AKP iktidarı içerisinde yeniden yer alma ihtimalinin tartışılmasının önünü en çok açan gelişme ise bugün AKP haftalık grup toplantısında verilen fotoğraflar oldu. Grup toplantısına birlikte gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım ve eski Başbakan Davutoğlu yan yana oturdu. Davutoğlu bu fotoğraflarla, var olduğu söylenen parti için muhalefetin bir parçası olmadığını ilan etmiş oldu. Davutoğlu aynı zamanda belli dönemlerde AKP medyası ve AKP’li sosyal medya hesaplarından kendisine yöneltilen sert eleştirilere karşı kendini korumaya almış oldu.

Kısa süre öncesine kadar tüm dış politika hatalarının sorumlusu olarak gösterilmek için fırsat kollanan Davutoğlu’nu bu görüşmelerden sonra nasıl bir siyasi kariyer bekliyor hep birlikte göreceğiz.

Davutoğlu’nun AKP serüveni

  • 2001 yılında dış politika üzerine düşüncelerini ve tecrübelerini topladığı “Stratejik Derinlik/Türkiye’nin Uluslararası Konumu” adlı kitabı yayımladı.
  • 3 Kasım 2002 Genel seçimlerinin ardından Abdullah Gül başbakan oldu. Davutoğlu o dönemde Başbakanlık Başdanışmanı olarak göreve başladı. Gül ilerleyen yıllarda Davutoğlu’nu siyasete kendisinin kazandırdığını söyledi.
  • Gül’ün önerisi, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in de onayıyla büyükelçilik ünvanı aldı. Gül’ün Başbakanlığı Erdoğan’a devretmesinden sonra da görevine devam etti. Davutoğlu dış politikada üstlendiği rol sebebiyle “gölge dışişleri bakanı” olarak adlandırıldı.
  • 1 Mayıs 2009 tarihinde Dışişleri Bakanı oldu. Davutoğlu görevi Ağustos 2007’den beri Dışişleri Bakanlığı yapan Ali Babacan’dan devraldı.
  • 27 Ağustos 2014 tarihinde yapılan AKP’nin 1. Olağanüstü Kongresi’nde AKP Genel Başkanlığı’na seçildi.
  • Davutoğlu’nun genel başkanlığında gidilen ilk genel seçimde (7 Haziran 2015) AKP birinci parti olmasına rağmen tek başına iktidara gelecek çoğunluğu kazanamadı.
  • 1 Kasım’da yenilenen genel seçimler sonucunda yüzde 49,49’luk oy oranı ile AKP yeniden tek başına iktidara geldi.
  • “Pelikan dosyası” başlığıyla internetten yayınlanan bildiriden kısa bir süre sonrasında, 5 Mayıs 2016’da, Başbakan Davutoğlu, AKP Genel Başkanlığı’ndan ve Başbakanlık’tan istifa etti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.