Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Alzheimer’ın erken teşhisinde büyük ilerleme

Japon ve Avustralyalı bilim insanları, Alzheimer hastalığıyla ilişkili toksik proteinleri saptayan bir kan testi geliştirdi.

Nature dergisinde dün yayımlanan bir araştırmanın sonuçları, demans (bunama) hastalığının saptanmasına yardımcı olacak bir kan testi geliştirilmesinde önemli ilerleme kaydedildiğine işaret ediyor. Raporlanan sonuçlarda, hem sağlıklı hem de Alzheimer hastalığına sahip insanlarda denenen testin yüzde 90 oranında doğru sonuç verdiği aktarılıyor.

alzheimer

Alzheimer hastalığı, hafıza kaybına ilişkin ilk semptomların ortaya çıkışından seneler önce başlıyor. Dolayısıyla, demans ve Alzheimer hastalıklarının tedavisinde erken teşhisle beyin hücrelerinin ölümünün önüne geçilmesi hayati önem taşıyor. Konuya yönelik araştırmalarda uygulanan metodlardan biri, beyinde biriken amyloid beta adındaki toksik proteinin tespit edilmesi. Ancak bu proteinin beyin taramalarıyla saptanması, masraflı ve pratik olmayan bir uygulama olduğu için yaygın değil.

Japon ve Avustralyalı bilim insanlarının ortak çalışmasıyla oluşturulan yeni yaklaşım ise, kandaki amyloid parçalarının tespit edilmesini hedefliyor. Araştırmacılar, kandaki amyloid türlerinin oranlarını değerlendirerek, beyindeki amyloid beta seviyelerini büyük ölçüde yanlışsız olarak saptayabiliyor.

BBC‘nin konuyla ilgili haberinde, araştırmanın henüz erken aşamalarda olmasına rağmen gelecek için umut vaat ettiği belirtiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.