Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Medyanın “Askerlik uzatıldı” haberi ile imtihanı

Sabah saatlerinde Hürriyet gazetesi, TRT, haber kanalları ve gazetelerin internet sitelerinde son dakika spotuyla “Askerlik uzatıldı” haberi geçti. İlk Hürriyet’in yaptığı haberde, kısa dönem askerliğin süresinin değişmediği, uzun dönem silah altı askerlerin askerlik sürelerinin ise 12 ay, 4 dönem iken 18 ay, 6 dönem süresine çıkarılmış olup ikinci bir emre kadar değiştirilemeyeceği bilgisine yer verildi. Doğal olarak devlet televizyonu olan TRT’nin bu haberi yayınlaması ve diğer haber kanalları, gazeteler, internet sitelerinin de haberi paylaşması herkesin haberi doğru kabul etmesine yol açtı. Ancak bu haberin doğru olmadığı, askerlik sürelerinde herhangi bir değişikliğe gidilmediği kısa süre içerisinde anlaşıldı. Konuyla ilgili açıklama yapan TSK, “Askerlik süresinin uzatıldığına dair yapılan haberler tamamen asılsızdır. Böyle bir haber doğru değildir” ifadelerini kullandı.

Hürriyet gazetesi yalanlarken kendisinden bahsetmedi

Hürriyet gazetesi de tıpkı diğer birçok gazete gibi bu haberi internet sitesinde yayımladı. Uğur Ergan imzasıyla yayımlanan haberin gerçek olmadığı ortaya çıkınca “Sahte ‘askerlik uzadı” açıklamasının haber merkezlerine nasıl ulaştığı belli oldu’ başlıklı yeni bir haber yaptı. Haberin içinde kendi haberinden bahsetmeyen Hürriyet, muhabiri Uğur Ergan yaptığı açıklamaya verdi. Ergan kendisine Genelkurmay’dan WhatsApp yoluyla antetli bir yazı geldiğini ama üzerinde sahte olduğuna dair bir uyarı olmadığını söyledi. Ergan’ın sözleri haberin yanlış olduğunu tekrarlasa da yanlışın nedenine ve kimin sebep olduğuna dair yeni bir bilgi içermiyor. Teyit.org’un kurucusu Mehmet Atakan Foça attığı tweet ile Ergan’ın açıklamalarının tuhaflığına dikkat çekti.

Yalan haberin yayılması

Söz konusu sahte bilgiyi medyanın haberleştirmesi kadar bu haberi doğru kabul edip sosyal medyada hızla yayılması ve üzerine binlerce yorum yapılması da oldukça dikkat çekici. Bu konuya da siyasi pozisyonlarına göre tavır alan birçok kişi destekleyen veya eleştiren paylaşımlarda bulundu. Bu isimlerin arasında Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu da vardı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.