Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Atina’da “Makedonya Yunandır Yunan kalacak” gösterileri

Dün Atina’da toplanan yüz binlerce kişi, komşu Makedonya Cumhuriyeti’nin “Makedonya” isminden vazgeçmesi için çağrıda bulundu.

Yunanistan ile Makedonya arasındaki isim krizi sürüyor. Dün Yunanistan’ın başkenti Atina’nın merkezindeki Sintagma Meydanı’nda yüz binlerce kişi toplanarak “Makedonya Yunandır Yunan kalacak” sloganları attı. Yunanistan’da çok önemli bir mesele hâline gelen “Makedonya” ismi için düzenlenen gösteriye, iktidardaki sol parti SYRIZA hariç neredeyse tüm siyasi partiler, kilisenin din adamları ve faşist Altın Şafak partisi katıldı.

_99882653_gettyimages-914124148

Ünlü besteci Theodorakis de gösteride

Gösteriye katılan isimlerden biri de, ünlü Zorba filminin müziğinin bestecisi, 91 yaşındaki Mikis Theodorakis oldu. Gösteride konuşma yapan Theodorakis’in evine önceki gün kırmızı boyalar atıldı ve evinin duvarına “..sen ki verdiğin mücadelelerle dağlarda yüceldin; şimdi milliyetçiliğin lağımında kayboluyorsun” ifadeleri yazıldı.

_99882651_gettyimages-914133352

Gösteri yapılırken, bazı sol gruplar da milliyetçilik karşıtı gösteriler düzenledi ve polisle çatıştı.

Sorun 1991’den beri gündemde

1991’de bağımsızlığını ilan eden Makedonya Cumhuriyeti ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden isim sorunu nedeniyle Makedonya AB’ye veya NATO’ya üye olamıyor. Birçok ülke tarafından, kendi anayasasında belirtildiği üzere Makedonya ismiyle kabul edilen ülke, 1993’te Birleşmiş Milletler üyeliğine Yunanistan’ın itirazı yüzünden “Eski Yugoslavya Cumhuriyeti Makedonya” ismiyle kabul edilmişti.

_99880990_mediaitem99880989

Kendi sınırları içinde Makedonya isimli bir bölge bulunan Yunanistan, Makedonya Cumhuriyeti’nden ismini değiştirmesini talep ediyor. Yunanistan’a göre Makedonya, Antik Yunan kültürünün önemli bir parçası. Makedon Kral Büyük İskender’in de Yunan medeniyetinin simgesi oluşu dolayısıyla, Yunanistan toplumunun bir kısmı Makedonya isminin kullanılmasının tarihi tahrif ettiğini ve kültürlerinin çalındığını düşünüyor. Talep yalnızca isimle sınırlı değil. Yunanistan, “Makedon” kimliğini çalmakla suçladıkları Makedonya Cumhuriyeti’nden “Makedon” adını verdikleri milli kimliklerini, “Makedonca” adlı dillerinin ismini de değiştirmesini istiyor.

Hükümetler müzakereye hazır

İsim sorunu yüzünden uluslararası alanda engeller yaşayan Makedonya Cumhuriyeti’nde yeni hükümet, Yunanistan’la bu konuda müzakere masasına oturmayı kabul etti. Başbakan Zoran Zaev, Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras’la Davos’ta yaptığı görüşme sonrası, ülkesindeki Büyük İskender Havalimanı’nın isminin değiştirileceğini açıkladı.

_99881121_3be95c6d-69ea-4904-b854-be0ea5491c7b

Çipras hükümeti, iki ülke arasındaki sorunun çözülmesi taraftarıyken, Yunan halkının önemli bir kısmı “Makedonya” isminin kullanılmasından ciddi şekilde rahatsız. Milliyetçiliğin arttığı gözlemlenen ülkede, müzakere masasına oturan Dışişleri Bakanı Nikos Kocyas’a tehdit mektupları gönderiliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.