Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İtalya’da 6 Afrikalı’yı tarayan saldırgan “Pişman değilim” dedi

İtalya’nın Macerata şehrinde önceki gün Afrika kökenli kişileri hedef alan ırkçı silahlı saldırıyı gerçekleştiren Luca Traini’nin (28) emniyetteki sorgusu devam ediyor.

Dün saldırıyla ilgili İtalyan Sky TG24 televizyonuna konuşan emniyet görevlisi Michele Roberti , altı kişinin yaralanmasına neden olan Traini’nin pişmanlık emareleri göstermediğini söyledi. Roberti, Traini’nin saldırıyı geçtiğimiz günlerde öldürülen genç kızın intikamını alma saikiyle düzenlemiş olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Uzuvları iki farklı valizin içinde bulunan 18 yaşındaki Pamela Mastropietro’nun öldürülmesiyle ilgili olarak Nijerya uyruklu bir kişi tutuklanmıştı.

İtalyan devlet televizyonu RAI, iki saat süren saldırıda yaralanan kişilerin uyruklarının Nijerya, Gana, Gambia ve Mali olduğunu duyurdu.

Yetkililer, Traini’nin evinde yapılan aramada, Adolf Hitler’in İtalya’da satışı yasak olan Kavgam kitabının kopyalarıyla birlikte, Nazizm yanlısı çeşitli yayınların ve üzerinde Kelt Haçı bulunan bir flamanın bulunduğu bilgisini verdi.

‘Hepimiz kurbanız’

Saldırıda omzundan yaralanan kurbanlardan biri, İtalya’ya yedi ay önce erkek arkadaşıyla birlikte geldiğini söyledi ve şöyle konuştu: “Burada kendimi hep rahat hissettim. İnsanlar bana dostça yaklaştı. Bu adamın niçin üzerimize ateş açtığını anlayamadım”.

Macerata’daki bir Nijeryalılar cemaatinin lideri olan Sammy Kunoun, saldırıyla ilgili olarak;  “bu hikayede hepimiz kurbanız” derken, Başbakan Paolo Gentiloni ise, başkent Roma’dan konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ‘devletin, şiddet döngüsünü beslemeye niyet eden her kim olursa olsun özellikle sert davranacağını’ söyledi.

Yabancı düşmanlığı artıyor

Öte yandan Traini’nin, geçen yıl yapılan bir yerel seçimde göçmen karşıtı Kuzey Ligi’nden aday olduğu ve seçimleri kaybettiği öğrenildi. İtalyan Ansa haber ajansı, zanlının yakınlarının tanıklıklarına dayandırdığı haberde, Traini’nin neofaşist Forza Nuova ve CasaPound partileriyle irtibatlı olduğu iddialarına yer verdi.

Son birkaç yıldır binlerce sığınmacının Akdeniz’den botlarla geldiği İtalya’da, ülkede yükselen yabancı düşmanlığı, 4 Mart’ta yapılacak olan seçimler öncesinde en çok tartışılan konulardan birini oluşturuyor. Kuzey Ligi lideri Matteo Salvini, seçimi kazanması halinde ilk yılında 100 bşn sığınmacıyı sınır dışı edeceğini vaad etmiş, göçmen krizini kullanarak yabancı düşmanlığından siyasi menfaat sağlamaya çalıştığı yönünde eleştirilerin odağı olmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.