Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ormanın sakladığı muazzam Maya Uygarlığı kenti, lazer teknolojisiyle keşfedildi

Arkeologlar yüz yıldan fazla zamandır, Guatemala ormanları arasında Maya Uygarlığı’ndan kalanları arıyordu. Uygarlığa ilişkin ulaşılan son bulgular, Maya arkeolojisinde adeta bir devrim yarattı.

Havadan yüksek teknolojili radar kullanan bilim insanları, Mayalar tarafından inşa edilmiş on binlerce yapıya ulaştı. Bulunan evler, binalar, endüstriyel boyuttaki tarım alanları, savunma sistemleri uzun süredir Maya uygarlığına dair bilinenleri alt üst etti. Savunma için yapılmış geniş çitler, sulama kanalları, hendek ve sur sistemleri, Mayalardaki organize iş gücünü ortaya koydu. Bir arkeoloğa göre, doğal su kaynaklarını yönlendirmeye yarayan kazılmış sulama kanalları, Mayalarda devletin bu işle ilgilendiğini gösteriyor.

30457472abbe00ac4f94c1d610fcc001_L

Mayaların tahmin edilenden çok daha kalabalık ve organize olduğunu ortaya koyan bulgular geçtiğimiz perşembe günü, bir süredir Avrupalı ve Amerikalı arkeologlarla radar sistemini kullanarak çalışan Guatemala’daki Maya Mirası ve Doğası Kurumu tarafından kamuoyuyla paylaşıldı.

Yüzeye çok hızlı lazer ışınları gönderen ve ışının geri dönüş hızını hesaplayan radar sistemini kullanan bilim insanları, bulguların topografik haritasını çıkardı. Aylar süren modellemenin sonunda araştırmacılar, Mayalardan kalanların üzerinde yaklaşık iki yüz bin hektarlık bir orman oluşmuş olduğunu anladı.

templo-gran-jaguar-tikal-peten-horizontal

Lazer teknolojisi, araştırmada çok önemli bir rol oynadı. Aslında araştırmacılar tarafından daha önce görülmüş olan yapıların Maya kalıntıları olduğu bu teknolojiyle ortaya çıktı. Tapınak olduğu belirlenen yapıyı arkeologlar bir tepe zannediyordu.

Araştırmada elde edilen verilerin ışığında, Maya Uygarlığı’nda 10 milyon kişinin yaşadığı anlaşıldı. Bu sayı, önceden düşünülenin iki-üç katı. Araştırmacıların söylediğine göre, Mayaların tarımı düşünülenden çok daha yoğun ve sürdürülebilirdi, ayrıca Mayalar toprağın neredeyse her santimini ekmişti.

MESEXLRR3A32LB6RHGI5QWGNSY

Ayrıca bulgularla anlaşıldı ki, Mayalar zannedilenden çok daha fazla ihtilaf yaşamıştı.Savaş yaşadıkları bilinse de, Maya uygarlığının savaşla ilgili bu kadar yatırımının olduğu düşünülmüyordu.
Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya Uygarlığı, Kızılderili Maya halkı tarafından kurulmuştu. Diğer kültürlerin izleri yüzyıllar içinde kaybolurken, Maya uygarlığı terk edildikten sonra kalıntıların üzerinde büyüyen ormanlar, kalıntıları hem sakladı hem de korudu.

1822536_620x410

İlk yerleşim alanlarını MÖ binli yıllarda kurdukları düşünülen Mayaların medeniyeti 600’lü yıllarda doruk noktasındaydı. Mimari, astronomi, matematik gibi alanlarda çok ileri olan Maya halkı ayrıca sağlıkla ilgili konularda, özellikle diş sağlığında oldukça başarılıydı. Bu kadar bilgiye nasıl sahip oldukları bugün bile gizemini koruyan Maya Uygarlığı’nın neden yıkıldığı konusunda birden fazla teori mevcut.

guatemalada-ormanin-altinda-maya-kenti-bulundu,hFjLCuM0MkqNitXCGcv0mg

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.