Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Bloomberg: “Sisi, Müslüman Kardeşler ile uzlaşma arıyor”

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’nin mart ayında yapılacak seçimler öncesinde seçmen tabanını genişletmek için Müslüman Kardeşler’le uzlaşma yoluna gidebileceği ileri sürüldü. Bloomberg’in Abdullah Hendawy ve Geneive Abdo imzalı analiz haberine göre; 

El Sisi istihbarat servisi aracılığıyla hapisteki Müslüman Kardeşler liderleri ile görüşmeleri başlattı bile. Özetle aktarıyoruz:

“Hüsnü Mübarek iktidarının meşruiyeti ordu, polis ve yargı dahil belli başlı devlet kurumları ile hükümet destekli Milli Demokratik Parti ve bazı işadamlarının bağlılığına dayanıyordu. El Sisi’nin arkasında ise neredeyse sırf ordunun desteği var. Yine de, Cumhurbaşkanı Sisi, bu desteğin azalmasını göze alarak, geçen ay Kara Kuvvetleri Komutanı Mahmud Hegazi ile İstihbarat servisi Başkanı Halid Fevzi’yi görevden aldı. Fakat bir başka yerden destek beklentisi olmasa bunu yapmazdı.”

Bloomberg yazarlarına göre, Sisi bu desteği nereden bekliyor olabilir, anlamak için Mısır’ın yakın tarihine bakmak gerek:  

“1928’de İngiliz işgaline direniş amacıyla kurulan Müslüman Kardeşler, sosyal yardım ve dini eğitim programları ile hayır işlerine dayalı örgütlenme modeliyle seçimli siyasete de dahil olarak, hem Mısır’da hem de Ortadoğu’nun Tunus, Ürdün, Sudan gibi pek çok ülkesinde kilit önemde  bir siyasi aktör haline geldi. Mısır’ın tüm devlet başkanları da, eninde sonunda Müslüman Kardeşler’in siyasete katılımının istikrar için şart olduğunu kabullenmek zorunda kaldı.  

sisi

1971’de Enver Sedat, “tashih ve düzeltme devrimi” adı altında onlarca Nasırcı generali görevden alıp, mahpus Müslüman Kardeşler üyelerini salıvermiş ve kendisini kamusal alanda eleştirmemeleri koşuluyla siyaset yapmalarına olanak tanımıştı. Enver Sedat ile Müslüman Kardeşler arasındaki bu anlaşma, 1979’da Sedat’ın canına da mal olacak İsrail’le barış anlaşmasına kadar gayet iyi işlemişti. Resmi olarak yasaklı olsa da Hüsnü Mübarek de, Müslüman Kardeşler’e siyasete sınırlı katılım olanağı tanımış, üyeleri bağımsız adaylar olarak parlamentoda temsil edilmişti.

Dört yılın sonunda El Sisi de selefleri ile aynı noktaya gelmiş görünüyor. Kamusal alandaki Müslüman Kardeşler karşıtı söylem ve duruşunun tam aksine, El Sisi örgütle uzlaşma yolları arıyor. Görüştüğümüz Müslüman Kardeşler kaynakları, istihbarat yetkililerinin bir süredir örgütün hapishanedeki liderleri ile temas hailnde olduğunu ve aktif siyasete dönmemeleri şartı ile salıverilmelerine olanak tanıyacak bir anlaşma teklif ettiklerini söylediler.   

El Sisi de böyle bir u-dönüşünün işaretlerini çoktandır veriyor zaten. İstihbarat Servisi Başkanı General Fevzi’nin, Müslüman Kardeşler’le uzlaşma girişimlerine karşı çıktığı için görevden alındığı ileri sürülüyor. Sisi’nin Mart ayındaki devlet başkanlığı seçimlerindeki en güçlü rakibi General Sami Anan’ı hapse tıkması da, yine Müslüman Kardeşler lehine önemli bir gelişme. Mübarek’in Genelkurmay Başkanı olan Anan, kampanyasında Müslüman Kardeşler üyeleri hakkındaki mahkumiyet kararlarının siyasi olduğunu savunmuş ve davaların yeniden görülmesini gündeme getirmişti. Müslüman Kardeşler ile uzlaşmanın kaçınılmaz olduğunu anlayan Sisi, bunun rakibinin değil kendi hanesine yazılmasını garantiye almak istiyor olmalı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler