Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Japon bilim adamları hızlıca saç uzatmaya yönelik bir yöntem geliştirdi

Japon bilim adamları hızlıca saç uzatmaya yönelik bir yöntem geliştirdiklerini duyurdular. Bu sayede kemoterapi ya da çeşitli hastalıklar yüzünden saç kaybına uğrayan kişiler  kısa sürede eski saçlarına kavuşabilecekler.

Saç kökü yetiştirebilmek için küçük silikon kaplar içinde 2 çeşit hücre kullanılıyor.

Prof. Junji Fukuda yönetimindeki Yokohoma Ulusal Üniversitesi ekibi birkaç günde 5 bin saç kökü üretmeyi başardı. Var olan laboratuvar şartlarında bir kerede 50’ye yakın kök edilebiliyorken bu yöntem büyük bir adım olarak görünüyor.  

İnsanlar üzerinde test yapılmaya 5 yıl içinde başlanacağı tahmin ediliyor. Prof. Fukuda, bu yöntemin kemoterapi tedavisi gören kanser hastalarına ya da saç kaybına yol açan hastalıklarla boğuşan kişilere yardımı dokunabileceğini söyledi.

Saç ekimi konusunda çalışan kliniklerde genelde enseden alınan kökleri alın bölgesine ekiyorlar. Ancak bu durumda bütün saç yoğunluğu artmıyor.

Var olan tedavilerin saç dökülmesini yavaşlatabildiğini ama süreci tersine çeviremediğini ekliyor. Fukuda bu tekniğin 10 yıl sonra kullanıma girebileceğini tahmin ettiğini söylüyor.

Fukuda, Biomaterials’da yayınlanan yazısında McDonald’s patates pişirirken kullandığı yağın içeriğinde yer alan  dimethylpolysiloxane isimli kimyasalı kendi yöntemlerinde de kullandıklarını yazdığını ve bunun üzerine “McDonald’s patatesi yiyerek saçlarım uzar mı?” soruları karşısında afalladığını ifade etti.

 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.